Momeli din pâine și antigel, soluția fermierilor pentru a scăpa de rozătoarele de pe câmp

Cum nu mai au voie să folosească substanțe pentru combaterea rozătoarelor, care fac ravagii în culturi, mai ales în anii secetoși, fermierii se descurcă pe cont propriu. Așa de exemplu, recurg la tot felul de metode, cum ar fi momeli din pâine și antigel, care pentru moment, cel puțin își dovedesc utilitatea.

Din păcate, fermierii rămân cu paguba, pentru că nu există despăgubiri pentru pierderile produse de rozătoare în culturile agricole, în lipsa legislației (la mistreți legea a apărut în ianuarie 2023!) s-a reușit. Mai mult, nici asiguratorii nu încheie poliță la dăunători.

“La noi s-a renunțat la substanțele care combăteau rozătoarele. În general, scoaterea substanțelor este asociată cu lucrări minime, fără arătură, iar cumulat cu seceta, toate acestea fac ca atacul dăunătorilor să fie pronunțat… (…) Se mai poate face ceva, cel puțin noi în cadrul asociației, încercăm să nu efectuăm lucrări noaptea, să arăm ziua, pentru că din spate vin peșcărușii și încep să adune șoarecii în timp real. Apoi, ar trebui făcut un asolament, noi nu avem un asolament, practic, punem 3-4 culturi și le tot repetăm, nu avem piață pentru produse leguminoase, este o problemă de context”, a declarat pentru Ziarul Puterea Mircaea Chipăilă, un fermier din județul Constanța care lucrează 500 ha de teren agricol la Poarta Albă.

De voie, de nevoie, fermierii se descurcă care cum pot și apelează la soluții chiar și ceva mai ecologice, dacă le putem numi așa.   

“Cred că vom găsi soluții și bio. De exemplu, eu care practic agricultura bio, realizez niște momeli din pâine cu antigel, dacă puteți crede așa ceva, substanțe care nu ne ajută foarte mult, dar mai ne scapă de rozătoare în spațiile de depozitare. Substanțele foarte toxice nu au fost interzise ca o nebunie la tot ce se întâmplă, au niște efecte secundare, pot ajunge în produsul finit”, a mai afirmat Chipăilă.

În județul Constanța, pagubele produse de rozătoare ajung undeva până la 10% din producție, fiind mai mari în general în anii secetoși.

 Probleme sunt și în Teleroman, mai ales la cultura de rapiță.

“La cultura de rapiță, pagubele produse de șoarecii de câmp pot să ajungă până la 50%, fiind vorba de o cultură care nu se regenerează la fel ca grâul. Probleme sunt în special la culturile de toamnă. Aceste rozătoare nu pot fi combătute și nici nu există despăgubiri”, a declarat pentru Puterea Alexandru Haită, un fermier din localitatea Călinești din Teleorman.

El administrează peste 1.000  ha de teren agricol și face parte dintr-o cooperativă care reunește fermieri care în total muncesc suprafețe ce depășesc 20.000 ha de teren agricol.

Citește și Micii fermieri pot să facă singuri tratamentele fitosanitare. Nu este nevoie de studii de specialitate

1 COMENTARIU

 1. Am 34 de ani de agricultura și fenomene extreme întâlnim în ultimii ani…în 2020 seceta asociata cu înghețul din aprilie a făcut ravagii în Dobrogea…apoi în 2021-2022 un atac masiv de șoareci de câmp atât pe terenurile care se practica aratura cât și mai ales pe terenuri cu tehnologia minim-till…în vara 2022 am avut parte de seceta și în alte regiuni însemnate din tara instalându-se deja de câțiva ani seceta pedologica, de creșteri de preturi la produsele agricole crezând ca echilibram balanta pierderilor și datoriilor acumulate în anul de seceta dar în toamna am cumpărat inputuri pana la 400 la% mai scumpe iar apoi invazia produselor ucrainiene a făcut ca prețul cerealelor sa scadă iar viitorul preturilor la cereale se previzionează a fi scăzut mai ales în vara 2023 în timpul recoltatului…colac peste pupăză…ne așteaptă schimbări în PNRR care la nivelul întregii comunități europene nu poate fi aplicat unilateral deoarece vor fi zone defavorizate de
  -CLIMA
  -ISTORICUL FOLOSIRII INGASAMINTELOR SI PESTICIDELOR pe diferite pe zone
  -CAPITALIZAREA FERMIERILOR
  – INECHITATEA AJUTORULUI FINANCIAR în cadrul fermierilor din comunitatea Europeană, și multe altele
  Asa ca se anunță vremuri grele ptr fermierii romani care nu sunt sprijiniți cu nimic de către guvern , de către parlamentarii europeni care au sindicate slabe și dezbinate care nu pot sa susțină cauza noastră a fermierilor. Dar istoria merge înainte, tot ce s-a făcut în agricultura în fiecare zi este un pic mai bine decât a fost…este greu…dar țăranul fermier roman a fost învățat cu greul…dar pana când? Asta nu o putem ști…sa fim sănătoși în pace și sa ploua. Doamne ajuta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...