Moneda națională începe săptămâna cu depreciere. 4,9767 lei pentru un euro

Publicat: 27 mai 2024, 13:52, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Moneda națională începe săptămâna cu depreciere. 4,9767 lei pentru un euro

Moneda națională s-a depreciat, luni, în cotațiile Băncii Naționale a României, după o serie de aprecieri înregistrate pe finalul săptămânii trecute.

Un euro a fost cotat, pe 27 mai, la 4,976 lei, față de 4,9744 lei, vineri.

Față de dolarul american, leul la apreciat, până la 4,5830 lei, față de 4,5940 lei, valoarea de vineri, 24 mai.

În raport cu lira sterlină, leul s-a devalorizat, fiind stabilită o cotație de  5.8429 lei, pentru ziua de azi.

Prețul gramului de aur a fost în scădere luni cu 0.0339 unități, acesta ajungând la valoarea de 345.4379 lei.

Potrivit noului curs BNR, din 27 mai, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,04 la sută, de la 6,05 la sută. De partea cealaltă, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,06 la sută. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96 la sută, la 5,8 la sută.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indicatori de referință utilizați pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei în România. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile comerciale din România își acordă împrumuturi pe termen scurt (de obicei pe perioade de 1, 3, 6 sau 12 luni). Acesta este stabilit zilnic de către Banca Națională a României (BNR) pe baza cotațiilor transmise de băncile participante pe piața interbancară. ROBOR a fost mult timp principalul indicator utilizat pentru calcularea ratelor variabile ale creditelor ipotecare și de consum.

IRCC, pe de altă parte, a fost introdus în mai 2019 ca parte a unui efort de a oferi o alternativă mai stabilă și mai transparentă la ROBOR. Acest indice este calculat pe baza tranzacțiilor efective de pe piața interbancară și se publică trimestrial de către BNR. IRCC este destinat să fie mai puțin volatil și mai reprezentativ pentru condițiile de piață reale, reflectând astfel mai exact costul real al împrumuturilor interbancare. Aceasta a fost o măsură luată în urma criticilor legate de volatilitatea ridicată a ROBOR și percepția că acesta poate fi influențat în mod artificial.

Diferența principală între ROBOR și IRCC constă în modul de calcul și frecvența actualizării. ROBOR este actualizat zilnic și se bazează pe cotații, ceea ce poate duce la fluctuații semnificative pe termen scurt. În contrast, IRCC este calculat pe baza datelor reale ale tranzacțiilor interbancare și se actualizează trimestrial, ceea ce îi conferă o mai mare stabilitate și predictibilitate. Pentru consumatori, aceasta înseamnă că ratele dobânzilor la creditele indexate la IRCC sunt, în general, mai puțin volatile și mai ușor de previzionat pe termen scurt, în comparație cu cele indexate la ROBOR.

Prețul gramului de aur a fost în scădere luni cu 0.0339 unități, acesta ajungând la valoarea de 345.4379 lei.