Moștenitorul corporației Samsung a fost condamnat din nou la închisoare

Corporația coreeană Samsung continuă să crească și să se dezvolte la nivel global, dar proprietarii acesteia nu se simt la fel de bine. Moștenitorul Lee Jae-yong, 52 de ani, a fost condamnat din nou la închisoare.

Cu o avere estimată la 10 miliarde de dolari, Jae-yong a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Seul într-un dosar de dare de mită către șefa statutului Sud-coreean, Paark Geun-hye, și a consilierei acesteia, Choi Soon-sii. Mita era destinată susținerii unui transfer faci de putere între tată și fiu la vârful corporației Samsung.

Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte al Coreii de Sud, a fost condamnată în 2018 la 30 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. O serie de recursuri şi de noi procese ulterioare i-au redus pedeapsa la 20 de ani de detenţie, iar joia trecută dosarul a ajuns pentru a doua oară la Curtea Supremă, care a confirmat sentinţa de 20 de ani de închisoare.

În 2017, Lee Jae-yong a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce s-a stabilit că a dat mită în valoare de aproape 10 miliarde woni (circa 9 milioane dolari) familiei Choi, pentru ca în anul următor să fie eliberat, după ce o curte de apel l-a condamnat la doar 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în urma revizuirii acestor sume la 3,6 miliarde de woni. În 2019, instanţa supremă sud-coreeană a recalculat suma totală dată ca mită la 8,6 miliarde woni şi a retrimis cazul la curtea de apel.

Verdictul de acum a spulberat speranţele susţinătorilor lui Lee şi ale altor lideri de corporaţii care ceruseră ca justiţia să dea dovadă de clemenţă faţă de moştenitorul Samsung, evocând contribuţia acestuia la depăşirea dificultăţilor economice create de pandemia cu noul coronavirus. Unii dintre susţinătorii săi au plâns în sala de judecată.

În schimb, decizia a fost salutată de militanţii anticorupţie, care au solicitat justiţiei să fie fermă în combaterea relaţiilor dintre industrie şi elita politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...