München: China și Ucraina, în dialog

Publicat: 18 feb. 2024, 22:45, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
München: China și Ucraina, în dialog

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit sâmbătă, la München, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, în marja unei conferințe de securitate umbrite de războiul din Ucraina.

Într-o postare pe reţeaua X, oficialul ucrainean a spus că au discutat despre „relațiile bilaterale, comerț și necesitatea de a restabili o pace justă și durabilă în Ucraina”.

„L-am informat pe ministrul de externe Wang Yi despre viziunea Ucrainei privind viitorul Summit Global pentru Pace din Elveția. Am convenit asupra necesității de a menține contactele sino-ucraineane la toate nivelurile și de a ne continua dialogul”, a scris Kuleba.

Anterior, la Conferința de Securitate de la München, ministrul chinez de externe Wang Yi a solicitat o soluție diplomatică pentru stoparea războiului, dar a declarat că „nu există condiții propice pentru ca părțile să se întoarcă la masa negocierilor”, fără însă a menţiona şi care ar trebui să fie termenii negocierilor. Ministrul chinez de externe a subliniat necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, un principiu fundamental în relațiile internaționale și în soluționarea conflictelor​​.

„China nu este nici creatorul, nici parte a crizei ucrainene, dar nici nu a profitat de aceasta pentru a obține câștiguri”, a spus Wang, la conferinţă.

Aceste discuții reprezintă un pas important în dialogul diplomatic dintre cele două țări și reflectă eforturile Chinei de a juca un rol mai activ în soluționarea problemelor de securitate la nivel global.

Tot la Conferința de Securitate de la München, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a criticat Ministerul chinez de externe pentru că a refuzat să comenteze moartea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.