Munții de gunoaie de pe centura Timișoarei, protejați de autoritățile locale și „conservați” de Garda Națională de Mediu

Mai multe terenuri de pe centura Timișoarei amplasate pe raza administrativă a localităților Sânandrei, Giarmata și Dumbrăvița au devenit, de câțiva ani, uriașe depozite de gunoaie cu „binecuvântarea” autorităților locale, județene și chiar naționale.  

În ultima jumătate de an s-au făcut mai multe sesizări către Instituția Prefectului Județului Timiș, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Regional Timiș privind „desfășurarea unor activități de transport deșeuri pe o groapă de gunoi de mari dimensiuni, pe centura Municipiului Timișoara, între localitățile Covaci și Dumbrăvița”.

Sesizări peste sesizări, dar groapa de gunoi tot se extinde

De asemenea, au fost sesizate și primăriile pe raza cărora există aceste gropi uriașe de gunoaie, adică comunele Sânandrei, Giarmata și Dumbrăvița. Dar, din păcate, activitatea de depozitare ilegală continuă nestingherită, chiar dacă a fost sesizată de mai multe ori și Secția 3 Poliție Rurală Sânandrei. Doar un singur lucru s-a schimbat în zonă.

Ca să stopeze depozitarea gunoaielor pe terenul care-l deținea în extravilanul comunei Sânandrei, unul dintre proprietari a săpat un canal cu o lungime de 750 m în jurul terenului său. Ca urmarea acestei operațiunii, pe terenul în cauză nu se mai depozitează gunoaie, dar se continuă activitatea ilegală de transport și depozitare deșeuri pe terenurile învecinate aflate pe raza administrativă a comunelor Giarmata și Dumbrăvița.

Recent, unul dintre proprietari a descoperit un conducător auto care oferea sume de bani ca să depoziteze ilegal deșeuri pe terenurile din zonă. A aflat și poliția de caz, dar totul e tăcere. Practic, în această zonă a apărut, așa cum precizează Primăria Sânandrei, un „deponeu deșeuri provenit construcții și alte deșeuri amestecate”, dar nicio autoritatea locală și județeană n-a făcut vreun demers să stopeze extinderea acestei uriașe gropi de gunoi de pe centura Timișoarei.

Ping pong-ul decizional al Gărzii Naționale de Mediu între București și Timișoara

Deocamdată doar prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a precizat la Radio Timișoara că Secția 3 Poliție Rurală Sânadrei și Garda de Mediu, adică Comisariatul Regional Timiș, trebuie să ia măsuri în acest sens.

Dar, din păcate, deși a fost sesizat de mai multe ori, șeful Comisariatului Regional Timiș, Liviu Neguț, finul controversatului politician Alin Popoviciu, n-a dispus nicio măsură vis a vis de groapa ilegală de gunoi de pe centura Timișoarei.

De asemenea, și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Gătej, s-a „lepădat” de caz pasând soluționarea sesizărilor către finul lui Alin Popoviciu de la Timișoara, deși, legea o obliga să trimită echipă de control de la București.

Oare cât timp va mai tolera conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor „pasivitatea” celor de la Garda Națională de Mediu și Comisariatul Regional Timiș?

1 COMENTARIU

  1. Ce numai in Timișoara găsești munții de gunoaie ? sa fim serioși și înțelepți.
    Călătorește prin întreaga Românie și te vei îngrozi cum stau munții de gunoaie, cum sărăcia își arata colți iar ipocrizia autorităților e la ordinea zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...