Năsui a secretizat transparența granturilor pentru investiții acordate IMM-urilor

Noul ministru USR al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, trâmbițează pe toate posturile TV că el vrea transparență în activitatea ministerului și totodată că dorește debirocratizarea instituției. Însă, realitatea este cu totul alta iar ceea ce s-a întâmplat în aceste zile cu Măsura 3 „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”, este de a dreptul incredibil.

Prin această măsură urmează să se acorde granturi pentru investiții în valoare de 50.000-200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane euro, conform OUG 130/2020 și ghidului solicitantului realizat de Ministerul Fondurilor Europene pentru Ministerul Economiei.

Din totalul de 550 milioane euro, 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiarul final. Pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) se vor acorda fonduri nerambursabile de 50.000-200.000 euro fiecare.

Acces interzis de patru zile, dar totul e… offline

Potrivit informațiilor noastre, până la ora actuală, circa 27.000 de firme au aplicat online pentru obținere de fonduri pentru investiții prin Măsura 3, dintre   care vreo 10.000 de societăți numai în ultimele două zile ale programului, adică pe 28 și 29 ianuarie 2021.

Dar, pe 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului anunța pe site-ul instituției că a primit recent sesizări provenite din partea celor implicați în procesul de aplicare la Măsura 3, parte din schema de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. 

Ca răspuns la acestea, „Ministerul a limitat accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3 pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor”. Această decizie de a interzice persoanelor implicate accesul pe platforma destinată Măsurii 3 a fost justificată prin faptul că se transmiteau date către consultanți și ulterior aceștia își reglau o serie de documente.

Dar, au trecut deja patru zile de la încheierea înscrierilor, și Ministerul Economiei nu a făcut public nicio dată despre aceste granturi, adică câte societăți au depus, sumele de care pot beneficia, punctajul și multe alte informații care ar fi trebuit să fie publice. De ce oare și ce se urmărește prin secretizarea acestor informații? Aceasta este oare transparența de care tot vorbește ministrul Claudiu Năsui?

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Eclipsa de soare

Fenomen astronomic neobișnuit, luni: eclipsă totală de soare. Unde se va...

Mâine, are loc un fenomen astronomic extrem de rar - o eclipsă totală de soare care va întuneca cerul Americii de Nord, manifestându-se de...

Un român este cel mai bun elev-matematician din lume. Unde vrea...

David-Andrei Anghel de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti este cel mai bun elev-matematician din lume, după ce a obţinut, anul trecut, medalia...