Navalnîi, un inamic de temut al cărui nume nu a fost niciodată pronunțat de Putin

Publicat: 17 feb. 2024, 14:33, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Navalnîi, un inamic de temut al cărui nume nu a fost niciodată pronunțat de  Putin


Alexey Navalnîi a fost cel mai aprig adversar politic al lui Vladimir Putin, folosind strada și internetul pentru a expune palatele secrete și averea ascunsă a elitei Kremlinului și pentru a mobiliza rușii care altfel nu vedeau nicio opțiune în afară de președinte.


Alexey Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția din Kremlin și a condus proteste care l-au propulsat către stardomul YouTube – și în poziția aproape letală de a fi inamicul politic al președintelui rus Vladimir Putin – a murit într-un penitenciar izolat, au declarat autoritățile penitenciare.

Avea 47 de ani și a murit vineri în IK-3, una dintre cele mai nordice închisori din Rusia. Avocatul și expertul în valori mobiliare, care obișnuia să locuiască cu soția sa, Yulia, și cei doi copii, Daria și Zahar, într-un bloc de beton anost din sud-estul Moscovei, a devenit celebru la sfârșitul anilor 2000 prin expunerea corupției oficialilor de top, inclusiv a lui Putin.

„Putin este omul care fură viitorul Rusiei. Particip la aceste alegeri pentru a lupta împotriva lui”, a spus Navalnîi în 2017 când și-a anunțat decizia de a candida la președinție.

„Sub [primul președinte ales democratic al Rusiei, Boris] Elțîn, corupția era problematică. Sub Putin, a devenit sistemică”, scria el în 2012.

În primul rând ca blogger solitar pe LiveJournal și treptat cu o echipă de cercetători și producători, Navalnîi a lansat zeci de investigații însoțite de înregistrări bancare, documente scurse, hărți, planuri ale proprietăților, fotografii și imagini aeriene. Aceste rapoarte identificau și descriau cum trăiește mica elită a țării în palate din Rusia și proprietăți luxoase în străinătate.

El a expus pașapoartele străine și activele de miliarde de dolari ale acestora, averile neașteptate ale familiilor și locurile de muncă bine plătite în corporațiile controlate de Kremlin.

Echipa sa a diseminat expunerile prin rețelele sociale, creând o alternativă online la media susținută de Kremlin care domină Rusia.

Milioane de oameni s-au abonat la canalul său de YouTube, iar videoclipurile, adesea cu Navalnîi ca prezentator, au fost vizualizate de zeci de milioane de ori.

De asemenea, au câștigat elogii profesionale. „Cred că există un nivel foarte ridicat de povestire, dramatic și vizual”, a declarat Askold Kurov, care a filmat și co-produs documentarul Welcome to Chechnya, câștigător al premiilor HBO, pentru Al Jazeera, descriind documentarul lui Navalnîi despre un palat de 1,35 miliarde de dolari construit presupus pentru Putin.

Lansat în ianuarie 2021, filmul de 113 minute, numit Palatul lui Putin, a fost văzut de sute de milioane de oameni.

Între timp, Fondul lui Navalnîi pentru Combaterea Corupției a recrutat sute de activiști de bază care „au incitat”, potrivit poliției, zeci de proteste în cele nouă fusuri orare ale Rusiei.

Chiar dacă mitingurile au declanșat mii de arestări, sute de procese și zeci de atacuri și condamnări, mulți protestatari au continuat să revină, văzându-l pe Navalnîi ca pe un catalizator al schimbării – fără să fie neapărat de acord cu ideile sale.

„Când li se pune întrebarea, ‘Navalnîi sau Putin?’ este o întrebare ciudată. De fapt, nu avem nicio alegere. Și de aceea Navalnîi face parte din forța care cere această libertate de alegere”, a declarat Aleksandr Siriskin, un actor cu sediul la Moscova care a fost condamnat la șapte zile de închisoare pentru participarea la un miting pro-Navalnîi în ianuarie 2021, pentru Al Jazeera.

Mai puțin vizibile, dar la fel de eficiente au fost proiectele online ale lui Navalnîi care foloseau finanțarea colectivă pentru a identifica corupția în mii de contracte guvernamentale, pentru a monitoriza alegerile regionale și locale, pentru a forma sindicate ale angajaților subplătiți ai guvernului și pentru a depune plângeri legale despre drumurile cu gropi și acoperișurile care curg.

Media controlată de Kremlin a răspuns investigațiilor și popularității lui Navalnîi prin etichetarea sa ca „trădător”, „spion NATO” și chiar „pedofil politic” care „atrage” adolescenți la mitinguri. Acoperirea negativă pare să fi funcționat.

Doar 19% dintre ruși au aprobat munca lui Navalnîi și 56% au respins ceea ce a făcut el, potrivit unui sondaj din februarie 2021 realizat de organizația de sondare Levada Center cu sediul la Moscova.

Rușii „se irită când Alexey Navalnîi sau altcineva tulbură viziunea obișnuită asupra lumii. Ajunge chiar la transformarea conformismului pasiv în respingerea agresivă a tuturor grupurilor care se opun statului”, a scris Andrei Kolesnikov de la Centrul Carnegie din Moscova, un think-tank, despre sondaj.

Acel personaj

Putin, simbolic sau superstițios, nu a pronunțat niciodată numele lui Navalnîi, numindu-l în schimb „acel personaj”, „cetățeanul menționat mai sus”, un „om bolnav” și un „protejat” al agențiilor de informații americane.

„Sunt ca Lord Voldemort. Putin nu poate spune numele meu cu voce tare”, a spus Navalnîi acestui reporter în 2018, referindu-se la principalul antagonist din romanele și filmele Harry Potter. Stătea în biroul său din Moscova care fusese abia percheziționat de poliție, care i-a luat laptopuri, documente, pliante și materiale promoționale. După moartea prin împușcare în 2015 a carismaticului lider al opoziției Boris Nemțov, majoritatea criticilor lui Putin s-au orientat către Navalnîi.

„Este susținut atât de tinerii care nu au văzut nimic altceva decât domnia lui Putin și care nu au viitor economic sau politic în cadrul sistemului actual, cât și de cei care nu au devenit beneficiari ai erei lui Elțîn și Putin”, a declarat Pavel Luzin, analist al Fundației Jamestown, un think-tank din Washington, DC, pentru Al Jazeera.

Susținătorii actuali ai lui Navalnîi includ unii critici anteriori ai poziției sale naționaliste.

Începând din anii 2000, Navalnîi a folosit insulte rasiale când a descris etnicii georgieni, a cerut deportarea muncitorilor migranți musulmani și a ținut discursuri la Marșurile Ruse, adunări anuale ale naționaliștilor de extremă-dreapta, supremacistelor albe și neo-naziștilor.

„A fost acum mult timp”, a spus Alexander Verkhovsky, șeful monitorului Sova Hate Crimes din Moscova, pentru Al Jazeera în 2021, descriindu-l pe Navalnîi ca „un om diferit acum”.

Navalnîi a inventat caracterizări care au devenit meme-uri virale instantanee. Partidul Rusia Unită era „partidul hoților și escrocilor”, Putin „un bunic în buncăr”. Nefericirile sale, inclusiv arestările și presupusele otrăviri, au generat glume populare, o emblemă de onoare în Rusia, unde umorul politic este adesea la fel de periculos ca disidența „serioasă”.

Dar pentru Kremlin, el nu era o glumă. A orchestrat – conform lui Navalnîi, a avocaților independenți și a grupurilor de drepturile omului – persecutarea și procesele „fabricate” ale lui, care nu s-au sfârșit niciodată. În 2013, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnarea a 500.000 de dolari de la o companie de cherestea, dar judecătorul a înlocuit-o cu o sentință suspendată după ce hotărârea a declanșat proteste masive. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat Curții Supreme a Rusiei să anuleze sentința în 2016.

Un an mai târziu, un tribunal i-a acordat lui Navalnîi încă cinci ani de închisoare cu suspendare – ceea ce înseamnă că oficialii electorali nu ar putea să-l înregistreze ca pe un candidat la președinție pentru a candida împotriva lui Putin, care era în curs de a-și începe al patrulea mandat.

Între 2011 și 2018, Navalnîi a fost condamnat la 15 sau 30 de zile de închisoare de zece ori – și a glumit că „își ispășea pedeapsa în bucăți”.

Și apoi, au fost atacurile.

A fost biciuit de cazaci în 2016, a aproape și-a pierdut un ochi după ce a fost stropit cu un produs chimic verde în 2017 și a avut umflături severe după o arestare în 2019, pe care a spus că a fost cauzată de un otrăvire. Dar evenimentele din 20 august 2020 au atras cu adevărat atenția lumii. Navalnîi s-a îmbolnăvit într-o cursă internă către Moscova, a intrat în comă și a fost în cele din urmă transferat în Germania pentru tratament medical.

Experții occidentali și guvernele au spus că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de calitate militară. O anchetă comună realizată de The Insider, Bellingcat, CNN și Der Spiegel a descoperit că Putin a comandat otrăvirea printr-o echipă de ofițeri de informații.

După ce s-a recuperat, Navalnîi a spus că a sunat unul dintre acei ofițeri și a publicat o înregistrare a convorbirii lor. Navalnîi s-a identificat ca fiind un oficial de securitate și a întrebat despre propria sa otrăvire – despre unde a fost aplicat agentul nervos – și bărbatul identificat de Navalnîi drept Konstantin Kudryavtsev a răspuns: „În interior, în zona inghinală.”

Kremlinul a respins și a disprețuit raportul.

„Pacientul suferă de megalomanie și de delir de persecuție”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Criticii au argumentat că reticența Kremlinului de a investiga otrăvirea a dezvăluit complicitatea lui Putin în otrăvire. „Dacă [otrăvirea] s-a întâmplat împotriva voinței lui Putin sau a sancțiunilor, de ce nu a dat afară pe nimeni? De ce nu a ordonat o anchetă pentru a-i găsi și pedepsi pe vinovați?” a spus Gennady Gudkov, un fost ofițer de informații și parlamentar care este acum lider al opoziției, pentru Al Jazeera.

Navalnîi s-a întors la Moscova în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat de la otrăvire, doar pentru a fi reținut la aeroport și condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei sentințe suspendate din 2017. A fost trimis la o colonie penală din regiunea Vladimir cunoscută pentru tratamentul său aspru față de deținuți, unii dintre aceștia raportând că au fost supuși torturii și violului.

El a numit-o „un adevărat lagăr de concentrare”.

Puțin mai mult de un an după întoarcerea sa în Rusia, trupele ruse au invadat Ucraina și cauza sa a primit mai puțină atenție globală. A fost condamnat la încă nouă ani de închisoare în 2022 pentru deturnare de fonduri și sfidarea instanțelor. El a respins toate acuzațiile îndreptate împotriva sa.

Echipa sa a postat mesajele sale din închisoare și actualizările regulate pe conturile sale de Twitter. A condamnat războiul din Ucraina din închisoare, unde a fost fotografiat arătând slăbit și s-a raportat că este grav bolnav. În iulie anul trecut, a spus că gardienii de închisoare l-au făcut să asculte un discurs al lui Putin de 100 de ori.