Ne întoarcem la epoca populismului. Tăiem investițiile și mărim pensiile

Publicat: 10 dec. 2021, 08:30, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Ne întoarcem la epoca populismului. Tăiem investițiile și mărim pensiile

Ministrul PSD-ist al Muncii, Marius Budăi, a promis că de la 1 ianuarie nu vor mai exista pensii sub o mie de lei în România. Spune că are bani pentru asta, dar nu ne explică exact de unde va face rost de buget. Oamenii de afaceri și analiștii spun că aceasta este iar o promisiune populistă a PSD, că vor fi luați bani de la investiții și infrastructură pentru a mări pensiile și alocațiile.

“Sigur este iar o promisiune populistă a PSD-ului. Ei de aia și au 40% în sondaje, că fac astfel de promisiuni. Ei mare lucru nu fac, dar vin cu astfel de promisiuni către oameni. Degeaba le zice PNL-ul că nu sunt bani, că noi nu mai avem producție, avem doar consum, că ei asta fac: le promit oamenilor pensii și salarii. Vor face rost de bani. Or să renunțe la investiții, la construcții de autostrăzi și la dezvoltare și vor majora pensiile, probabil”,  a declarat, pentru Puterea, Marian Popa, un important fermier din județul Teleorman.

Fermierul a adus problema pensiilor oamenilor care au muncit în Agricultură, care, ca să ajungă la nivelul de o mie de lei, ar trebui adăugat un procent mai mare decât cel promis de Guvern, dar și de perioada de cotizație. “Ar fi trebuit să specifice exact dacă se referă la absolut toți pensionarii sau doar la cei cu stagiu de cotizație complet. Sunt oameni care au muncit o viață întreagă și au o pensie de o mie de lei și sunt oameni care au muncit doar cinci-șase ani și au o pensie de 800 de lei și li se va face și lor pensia tot cât a celor care au muncit 30 de ani. Sau mai sunt oameni care poate au pensia 990 de lei și li se va mai pune la pensie doar zece lei. Mai sunt și alții care au 600 sau 800 de lei și li se va adăuga mult mai mult. Sau mai sunt și oameni care poate câștigă 1.010 lei, acelor nu li se mai dă nimic”, a punctat  Marian Popa.

Potrivit Ralucăi Turcan, fostul ministru al Muncii, la începutul anului, în România erau 250.000 de pensionari proveniți din Agricultură. „La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei. Cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei”, scria, pe Facebook, în luna martie, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan. Noul ministru al Muncii nu a amintit, însă, în promisiunile făcute, dacă s-a referit și la foștii muncitori la CAP.

Dragoș Frumosu: Banii împrumutați de România nu se văd nici în pensii, dar nici în investiții

“Dacă vor să aibă bani, ar avea. Dar dacă e să ne luăm după scandalurile politicienilor, nu mai au bani de nimic. Să ne spună și nouă unde s-au dus banii împrumutați de România în ultimii ani? Că ei nu se văd nici în pensii, nici în salarii și nici în investiții. Pentru că dacă banii s-au dus pe vaccinuri, 120 de milioane de doze, deși noi mai suntem vreo 15 milioane în țară, dacă s-au dus pe medicamente de Covid, iar spitalele nu au cu ce trata bolnavii sau dacă s-au dus pe armament american vechi, iar noi nu avem bani de salarii și de pensii, asta este foarte grav”, a declarat, pentru Puterea, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Cheltuieli de 11 miliarde de lei în plus la buget

Întrebat, la finalul lunii trecute, dacă statul îşi permite să facă asemenea majorări de pensii şi alocaţii şi dacă nu s-ar impune mai multă prudenţă, actualul ministru al Muncii a declarat: „Păi, dacă nu am fi fost prudenţi, am fi propus un procent mult mai mare. Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflaţi la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR şi suntem în urmă cu acele majorări şi dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo”. La rândul său, fostul premier Florin Cîțu, a declarat că „11% este mult prea mult și atunci căutăm variante (…) Toată lumea a înțeles că nu se poate”. Acesta a explicat, în noiembrie, că solicitarea PSD „înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde”.

România are aproape un milion de pensionari cu venit minim

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială) în trimestrul al doilea al anului a fost de 932.000 de persoane, din care 792.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie, 134.800 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora, şi 4.600 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii.

Cât vor crește exact pensiile de la 1 ianuarie

„Am semnat cele două ordonanțe de urgență, una împreună cu doamna ministru Firea, care se referă la distribuirea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități și majorarea alocațiilor, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2022 și a doua care se referă la majorarea punctului de pensie, de la 1.442, la valoarea de 1.586 de lei și majorarea pensiei minime de la 800 la 1000 lei.Începând de astăzi își urmează cursul în avizarea interministerială să le putem aproba pe ambele în ședință de Guvern, să fie bază pentru construcția bugetului pe anul 2022. Suntem deja la Casa Națională de Pensii pregătiți cu infrastructura, calculele sunt făcute, totul este oficial”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit Realitatea.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele