Nebunie pe BVB. Doar două companii de stat, pe plus, în septembrie

Septembrie a fost o lună proastă pentru Bursa de la Bucureşti, cu o scădere de 12% și cu 14 miliarde lei care s-au evaporat din evaluarea companiilor listate. O lună care intră în istoria pieţei de capital, pentru că doar doar ani au fost mai slabi: septembrie 1998 – caracterizat de criza rublei ruseşti și 2008, un an marcat de colapsul Lehman Brothers.

Astfel, în topul companiilor cu cele mai abrupte trei scăderi în septembrie se numără acţiunile Electrica (-23%), TeraPlast (-17%), Banca Transilvania (-15%), în timp ce la polul opus se află Transgaz şi BVB, care au consemnat un plus de 0,4%,  respectiv 8,4%, arată o analiză ZF care folosește date preluate de la Bursa de Valori Bucureşti.

Prima cea mai mare scădere scădere din BET în septembrie a fost înregistrată de Electrica – distribuitor şi furnizor de energie electrică la care statul român este un acţionar semnificativ și care a scăzut cu circa 600 mil. lei în septembrie la aproximativ 2,13 mld.lei, respectiv 12%.

Pe locul doi se află producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, companie deținută de omul de afaceri Dorel Goia, care a cunoscut o scădere de 17%, până la un milliard de lei.

Urmează apoi Bănca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, ale către acțiuni s-au redus cu aproape 15%, adică circa 2,3 mld. lei, până la 11,8 mld. lei. La polul opus se află Transgaz şi BVB, singurele companii ale căror acțiuni s-au apreciat, în septembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...