Nelu Tătaru: „Nu suntem în vârful valului patru. Nu ajung două săptămâni de carantină”

Nelu Tătaru, consilierul pe sănătate al lui Florin Cîţu, a afirmat că luna octombrie va fi una grea. România nu a ajuns în vârful valului 4, susține fostul ministru al Sănătății. El spune că, dacă anul trecut 5% dintre cazuri ajungeau la Terapie Intensivă, în acest an 10% din cazuri ajung la ATI.

Nelu Tătaru a vorbit, sâmbătă, la Digi24, despre vârful valului 4 al pandemiei.

„Avem o lună octombrie grea, nu suntem în vârful valului 4. Încă avem o transmitere comunitară accentuată. (…) Anul trecut făceam o analiză şi vedeam că 5% din cazuri ajung la Terapie Intensivă. Anul ăsta vedem că în jur de 10% din cazuri ajung la Terapie Intensivă.

Anul trecut spuneam că transmiterea se face exagerat de mult, dar nu putem vizualiza. Anul acesta suntem în aceeaşi paradigmă, dar în condiţiile în care lumea priveşte cu mai multă relaxare”, a explicat Tătaru.

Tătaru: Nu ajung două săptămâni de carantină

Fostul ministru ar susține o carantină, dacă ar fi convins că este utilă.

“Dacă aş şti că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung două săptămâni. Fiecare transmitere se află în diferite stadii de boală. În condiţiile în care nu suntem în 2020 şi nu rămânem la îndemâna lockdown-ului, avem nişte restricţii pe care le-am impus de anul trecut, pe care nu le verifică nimeni şi nu ia nimeni măsuri dacă nu se respectă. (…)

Avem şi foarte multă neimplicare în acest moment”, a mai spus Nelu Tătaru.

Tătaru: Numărul real de cazuri Covid, mult mai mare

Numărul real al cazurilor de COVID-19 nu este cel care apare în raportările oficiale, declara Tătaru în urmă cu zece zile. Și asta pentru că datele oficiale au în vedere cazurile declarate.

Există și unele nedeclarate, deoarece oamenii se testează și acasă, iar din acest punct de vedere amploarea este mult mai mare. Fostul ministru al Sănătății și consilier al premierului, Nelu Tătaru, estimează că numărul real de cazuri poate fi de până la 50.000.

„Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. (…) Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri”, a explicat Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...