Nemernic chel înseamnă hărțuire sexuală! Așa a decis un tribunal

Publicat: 14 mai 2022, 12:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Nemernic chel înseamnă hărțuire sexuală! Așa a decis un tribunal

Dacă aveați în obicei să ziceți unui bărbat de la care părul e în proces de retragere că e chel, e bine, de acum încolo, să vă gândiți bine dacă mai folosiți această formulare sau dacă puneți lacăt la gură.

Căci, taman ce s-a dat în Regatul Unit o hotărâre judecătorească prin care se arată că să numești chel un bărbat, e hărțuire sexuală și e pedepsită de lege. Hotărârea aceasta a venit în cazul lui Tony Finn, electrician la British Bung Company, cu sediul în West Yorkshire, în vârstă de 24 de ani. Finn, nu compania.

Bărbatul a fost concediat în urma unui incident cu supervizorul fabricii, Jamie King. În disputa dintre ei, Finn a fost numit de King nemernic chel. Și, pentru asta, a adus compania la care lucrase în instanță.

„Căderea părului este mult mai răspândită în rândul bărbaților decât al femeilor, așa că folosirea acesteia pentru a descrie pe cineva este o formă de discriminare”, a menționat un judecător. Rechizitoriul a determinat juriul, format din trei membri de sex masculin, să decidă dacă folosirea cuvântului chelie a fost doar o insultă sau a fost hărțuire.

„Este greu de concluzionat altfel. Aceste cuvinte au fost rostite cu scopul de a încălca demnitatea reclamantului și de a crea pentru acesta un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator ”, se arată în sentință.

Instanța stabilește apoi că, domnul King, folosind expresia nemernic chel, a încălcat demnitatea reclamantului, a creat un mediu intimidant pentru el, și, în fond, a fost folosită făcând referit la sexul reclamantului, asta însemnând hărțuire sexuală. Finn a câștigat procesul și s-a reîntors la compania de unde a fost concediat pe nedrept.