Nemulțumirile polițiștilor au ajuns la apogeu! Demisii pe bandă rulantă și proteste în toată țara!

Nemulțumirile polițiștilor au atins cote maxime. În anul care a trecut, polițiștii și-au dat demisiile pe capete. Acum cei care au rămas în sistem vor să se lupte în stradă pentru drepturile lor.

Potrivit datelor oficiale făcute publice de către sindicatul SNPPC, în 2022, au demisionat 155 de ofițeri și 280 de agenți. Aceste informații au fost cerute de către sindicat chiar de la Departamentul de resurse Umane al MAI. Cei 435 de polițiști reprezintă aproape 15 clase de elevi la școlile de formare ale MAI.

În anii anteriori au ales să plece din Poliția Română: 2018 – 109 ofițeri și 157 de agenți; 2019 – 80 de ofițeri și 130 de agenți; 2020 – 69 de ofițeri și 106 agenți; 2021 – 97 de ofițeri și 126 de agenți.

Din cauza condițiilor din ce în ce mai proaste de muncă și de salarizare foarte mulți aleg să plece sau să se pensioneze atunci când îndeplinesc condițiile, chiar dacă ar mai putea sta câțiva ani în sistem. Numărul de pensionări anual variază între 3000 și 7.500 de persoane.

Polițiștii pleacă din sistem pentru condiții mai bune

‘Oamenii pleacă pentru că găsesc salarii mult mai bune în altă parte. Dacă ești în primii 10 ani de activitate în Poliție, trebuie să plătești despăgubiri de 20.000 de lei pentru școlarizare. Dar mulți renunță, chiar dacă trebuie să plătească școala, pentru că se duc la un nivel de salarizare mult mai bun. În plus, se poate încheia un acord cu Ministerul Finanțelor și se plătește în rate, pe câțiva ani. Foarte mulți dintre cei care au demisionat sunt tineri, pentru că cei care sunt pe final de carieră așteaptă îndeplinirea condițiilor de ieșire la pensie”, spun reprezentanții sindicatelor.

La acest exod de cadre bine pregătite și cu experiență, Ministerul nu mai face față. Practic, este ca atunci când vrei să strângi apa cu ciurul. Absolvenții școlilor MAI și încadrările directe nu pot acoperi deficitul de personal. În acest ritm, există riscul unui colaps.

Nemulțumirile polițiștilor sunt legate în primul rând de salarii: „Salariul mediu net pe economie este acum undeva la 4.400 de lei, iar un polițist debutant ia 2.200 de lei și abia după 10-15 ani se duce la 4.500 de lei net. Dacă nu ai predictibilitate în carieră, în salarizare și în pensionare nu mai atragi pe nimeni. Sunt colegi care au spus că mai bine se duc la Lidl, că acolo iau 4.000 de lei pe lună și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele de pe raft”, a precizat pentru Național președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Nemulțumirile polițiștilor, îi determină să iasă în stradă

După ce au avut negocieri la vârful MAI, polițiștii au decis să-și apere drepturile în stradă. Astfel, astăzi, 21 martie, va avea loc un prim protest la Timișoara, urmat în zilele următoare de altele în mai multe orașe din țară. Punctul culminant al protestelor va fi la București, în zilele de 24-25 martie, chiar de Ziua Poliției Române. Ei revendică o salarizare decentă, acordarea drepturilor pentru transport și încadrarea în condiții de muncă adecvate. Printre alte revendicări se numără și aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată și majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică. În București, protestul de pe 25 martie din fața MAI, va fi precedat în 24 martie de o acțiune la Guvern și un marș.

Citește și: Ciucă va avea de furcă…Dacă negocierile cu Guvernul nu dau roade, polițiștii vor protesta chiar de ziua lor 

2 COMENTARII

  1. și ar trebui să mă sensibilizeze? vai, săracii de ei, firavi și gingași! cum ar fi să ne reamintim pentru o secundă de fiecare situație în care am fost victime și n-au avut chef să intervină sau au măcelărit victima, în loc să se ocupe de parazitul social care a generat situația comflictuală.
    dar ei mai au oare ce să lucre? nu vorbim acum de salarii sau de sporuri. pentru ce salarii, indivizilor? fiindcă oamenii, VICTIMELE, nu mai doresc să depună plângeri, să vadă niște plictisiți mincinoși că trebe să fugă la altă intervenție, de parcă la asta au venit în maaare grabă și cu mult interes, să treacă prin toată tona de hârțorăgaie și birocrație vintage în 2023, și să plece cum au venit, și să nu se rezolve nimic. păi stăm victime, dar nu ne stresăm și mai mult, că ne-o luăm mai tare ca agresorii.
    mi-e scârbă și să fac școala de șofatul lui pește, că nu am miliarde în cont să tot plătesc amenzi tâmpite și nici 1000 de ani de trăit să-mi risipesc timpul prin instanțe contestând și dovedindu-vă incompetența și plătind reparații dacă cineva îmi vandalizează presupusa rablă second pe care aș cumpăra-o dacă ar fi să am permis. am dat serviete pline de bănet pe genți ANTIFURT și tot felul de rfid și alte prostii să mă protejez, că-i vina morților mei dacă mă tâlhărește vreun limbric sau ceva. că ne-am tocit cu toții genunchii la rugăciuni pentru sufletele lu măceșanu și ăia morți la onești și ăia spânzurați în alba și alte cadavre de duzină de jenu ăsta.
    că am ajuns în plm să strig catalogul din ars goetia și multe altele, că numai în spiritualitate îmi mai găsesc un pic de speranță, că nu se mai poate pe căi legale, tu, victimă anonimă, să-ți vezi requ dreptatea și onoarea înapoi. că nu-i cu cine, dar ei protestează pentru nușce.
    pentru ce? că eu nu v-am dat nimic de lucru de foaaarte mult timp, că ați dat prea multe rateuri și failuri în ce mă privește, și nu vă mai cheamă nimeni la nimic. ce vă e atât de greu mereu tot timpul la infinit? nimic nu-i bine cu voi. dar cu victimele ce e?
    chiar nu inspirați nicio siguranță nimănui când sunteți prezenți outside pe undeva, nu vă mai sfătoșiți. mie sigur nu, că ați dat în gât ca nimeni alții de prea multe ori. și cu defilatul antipatriotic, și cu opritul neregulamentar nuș pe unde să vă luaț copane, și cu orice ocazie ieșiți voi în lume. și creștinii se pretind martiri, cum se pretind alții eroi,
    1000 de polițiști în plus sau în minus în sistem, totunai pentru toți.
    în punctul ăsta, mă piș pe moarte, chiar nu mi-e frică de nimic, m-am montat psihic pentru orice. e o chestiune de când, nu de dacă, până deschide vreun descreierat focul în mall sau la cursuri, sau la vreun eveniment public, sau la mine în casă. e ok. asta e, se mai întâmplă, nu-i nimic fancy nancy kancy bency. îi just ok. am studiat deja de alea cu run hide fight în caz de vreun active shooter sau ceva. o fi ce-o fi. de sunat la 112, niciodată! treaba voastră, aflați din presă daca e interesant. rușine!
    n-are cum să-mi pară rău pentru situația voastră, așa cum nici voi n-ați prezentat niciun interes decât în burta voastră când am avut eu nevoie de voi, de oricine, de niște indivizi competenți și interesați să ajute, că de asta au depus un jurământ, la finalul unor studii, antrenamente, admiteri și altele. degeaba. azi ceva cuvinte după dictare la microfon și cu alea ați rămas și eu la fel.
    voi măcar vă aveți unii pe alții, să umpleți niște goluri pe trotuar la proteste, eu n-am pe nimeni. mersi. mâine e o nouă zi. să vedem ce îți rezolva cu protestele astea. nu v-ați învățat odată pentru totdeauna minte???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...