Nemulțumirile polițiștilor au ajuns la apogeu! Demisii pe bandă rulantă și proteste în toată țara!

Publicat: 21 mart. 2023, 11:45, de Teodora Dinu, în POLITICĂ
Nemulțumirile polițiștilor au ajuns la apogeu! Demisii pe bandă rulantă și proteste în toată țara!

Nemulțumirile polițiștilor au atins cote maxime. În anul care a trecut, polițiștii și-au dat demisiile pe capete. Acum cei care au rămas în sistem vor să se lupte în stradă pentru drepturile lor.

Potrivit datelor oficiale făcute publice de către sindicatul SNPPC, în 2022, au demisionat 155 de ofițeri și 280 de agenți. Aceste informații au fost cerute de către sindicat chiar de la Departamentul de resurse Umane al MAI. Cei 435 de polițiști reprezintă aproape 15 clase de elevi la școlile de formare ale MAI.

În anii anteriori au ales să plece din Poliția Română: 2018 – 109 ofițeri și 157 de agenți; 2019 – 80 de ofițeri și 130 de agenți; 2020 – 69 de ofițeri și 106 agenți; 2021 – 97 de ofițeri și 126 de agenți.

Din cauza condițiilor din ce în ce mai proaste de muncă și de salarizare foarte mulți aleg să plece sau să se pensioneze atunci când îndeplinesc condițiile, chiar dacă ar mai putea sta câțiva ani în sistem. Numărul de pensionări anual variază între 3000 și 7.500 de persoane.

Polițiștii pleacă din sistem pentru condiții mai bune

‘Oamenii pleacă pentru că găsesc salarii mult mai bune în altă parte. Dacă ești în primii 10 ani de activitate în Poliție, trebuie să plătești despăgubiri de 20.000 de lei pentru școlarizare. Dar mulți renunță, chiar dacă trebuie să plătească școala, pentru că se duc la un nivel de salarizare mult mai bun. În plus, se poate încheia un acord cu Ministerul Finanțelor și se plătește în rate, pe câțiva ani. Foarte mulți dintre cei care au demisionat sunt tineri, pentru că cei care sunt pe final de carieră așteaptă îndeplinirea condițiilor de ieșire la pensie”, spun reprezentanții sindicatelor.

La acest exod de cadre bine pregătite și cu experiență, Ministerul nu mai face față. Practic, este ca atunci când vrei să strângi apa cu ciurul. Absolvenții școlilor MAI și încadrările directe nu pot acoperi deficitul de personal. În acest ritm, există riscul unui colaps.

Nemulțumirile polițiștilor sunt legate în primul rând de salarii: „Salariul mediu net pe economie este acum undeva la 4.400 de lei, iar un polițist debutant ia 2.200 de lei și abia după 10-15 ani se duce la 4.500 de lei net. Dacă nu ai predictibilitate în carieră, în salarizare și în pensionare nu mai atragi pe nimeni. Sunt colegi care au spus că mai bine se duc la Lidl, că acolo iau 4.000 de lei pe lună și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele de pe raft”, a precizat pentru Național președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Nemulțumirile polițiștilor, îi determină să iasă în stradă

După ce au avut negocieri la vârful MAI, polițiștii au decis să-și apere drepturile în stradă. Astfel, astăzi, 21 martie, va avea loc un prim protest la Timișoara, urmat în zilele următoare de altele în mai multe orașe din țară. Punctul culminant al protestelor va fi la București, în zilele de 24-25 martie, chiar de Ziua Poliției Române. Ei revendică o salarizare decentă, acordarea drepturilor pentru transport și încadrarea în condiții de muncă adecvate. Printre alte revendicări se numără și aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată și majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică. În București, protestul de pe 25 martie din fața MAI, va fi precedat în 24 martie de o acțiune la Guvern și un marș.

Citește și: Ciucă va avea de furcă…Dacă negocierile cu Guvernul nu dau roade, polițiștii vor protesta chiar de ziua lor