Nici măcar OMS nu știe: Ce este acela AL DOILEA val?

Sună poate uimitor, dar nu există o definiție oficială a ceea ce înseamnă un al doilea val în ceea ce privește pandemia. Acest lucru este confirmat de OMS, potrivit RTBF.be.

Fără definiție, înseamnă, de asemenea, că nu există niciun criteriu specific pentru a declanșa un plan de acțiune, de exemplu. „Depinde de statele membre să-l definească”, a spus Organizația Mondială a Sănătății. Nu există o definire oficială,  prin urmare, nu există criterii precise care să arate de la ce cifre și la ce indici de transmisie începem să ne confruntăm cu un al doilea val, dar specialiștii oferă câteva indicii. Pentru unii, conceptul de al doilea val se referă la „o creștere semnificativă a cazurilor în întreaga țară. Dacă este vorba doar de o zonă, am vorbi mai mult despre o sursă de contaminare”. Deci, al doilea val este o problemă de cifre, conform sursei citate. 

Pentru epidemiologul belgian Marius Gilbert, al doilea val începe dacă există „o creștere susținută a transmisiei. Dacă numărul de cazuri începe să crească din nou timp de mai multe zile sau chiar săptămâni”. Pe de altă parte, se estimează că, în cazul unui al doilea val, acesta ar trebui să fie mult mai puțin virulent decât primul. În primul rând, deoarece spitalele sunt mult mai bine pregătite, iar cunoașterea coronavirusului este din ce în ce mai mare. În plus, „comportamentul oamenilor s-a schimbat. S-a creat deja o obișnuință de a respecta regulile”, spune Marius Gilbert.

Exemplu: Iranul la al doilea val

În Iran, până mai ieri erau înregistrate 207.525 de cazuri și 9.742 de decese. Dar dacă ne uităm la evoluția pandemiei, putem vedea că cifrele par să crească destul de mult. Putem vorbi despre un al doilea val? Potrivit ministerului iranian pentru Sănătate, este încă necesar să treaca de primul vârf, chiar dacă țara a început deja ieșirea din izolare. Cu toate acestea, Iranul, care a declarat primele cazuri de Covid-19 în februarie, a înregistrat cel mai mic bilanț zilnic la începutul lunii mai, dar în ultimele săptămâni s-a confruntat cu o nouă creștere, ridicând temerile unui al doilea val epidemic. 

Potrivit specialiștilor, poate că adevărul e undeva la mijloc. De fapt, curbele arată o scădere a cazurilor de la începutul lunii aprilie înainte de a observa creșteri suplimentare ale numărului celor contaminați, în jurul datei de 5 mai, notează smarradio.ro. Dar, potrivit experților, ar fi mai potrivit să vorbim despre „reluare”. „În Iran, cifrele nu au scăzut niciodată cu adevărat, acolo epidemia s-a “reluat”, a spus Marius Gilbert. Curba nu a fost niciodată complet aplatizată în Iran. Prin urmare, nu putem vorbi despre un al doilea val, chiar dacă a fost depășit, într-adevăr, un fel de vârf.

Paralela cu gripa

Epidemiologul folosește paralela cu gripa, o epidemie care poate fi văzută în fiecare an, explică el. „În fiecare an putem observa un val al epidemiei de gripă”, cu un vârf și apoi o scădere a contaminării. „În Iran încă nu am observat acest lucru”, a spus el.

n Portugalia, în regiunea Lisabonei, deși adunările de peste 20 de persoane au fost interzise, ​​au fost organizate mai multe petreceri clandestine, inclusiv una care a adunat aproape 1.000 de persoane. Drept urmare, în timp ce țara a reușit să limiteze răspândirea virusului datorită măsurilor rapide, astăzi capitala portugheză se confruntă cu noi surse de contaminare. „Nucleul problemei privește doar 15 cartiere. Trebuie să depunem eforturi suplimentare în aceste zone”, a declarat premierul Antonio Costa în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters. Se iau măsuri în aceste cartiere specifice: adunările mai mari de 10 persoane sunt interzise. Magazinele se închid acum la 20:00, iar alcoolul nu va mai fi disponibil după această oră. În plus, consumul de alcool este interzis în spațiile publice, a spus primul ministru.

În Coreea de Sud a început din mai

Pentru secretarul de stat în Sănătate, Antonio Lacerda Sales, „acestea sunt focare și, la fel ca și în cazul incendiilor, trebuie să se răspundă cu mijloacele necesare pentru a preveni răspândirea”, relatează Ouest France. Dar nici aici nu vorbim despre un al doilea val. Chiar dacă țara a înregistrat 9.221 de cazuri într-o lună, acestea sunt concentrate în proporție de 85% în regiunea Lisabonei. Portugalia a înregistrat 39.392 de cazuri până în prezent, de la începutul epidemiei. Unele țări au salturi în curbe. Este cazul Coreei de Sud. Țara a fost a doua cea mai afectată țară, imediat după China, la începutul crizei. Dar Seul a reușit rapid să pună capăt pandemiei.

Cu toate acestea, timp de câteva săptămâni, țara a înregistrat între 35 și 50 de noi infecții pe zi. Începând de marți, au fost 46 de noi infecții dintr-un total de 12.484 de la începutul pandemiei. „Credem că cel de-al doilea val a început încă din vacanța din mai”, a declarat directorul Centrelor coreene pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC), Jung Eun-kyeong. Măsurile de distanțare socială au fost reintroduse la sfârșitul lunii mai, după ce au apărut focare de contaminare în Seul și împrejurimi.

Constant în alertă…

Potrivit specialiștilor este dificil să vorbim despre un al doilea val în Coreea de Sud. În ceea ce privește proporția, cifrele sunt departe de nivelurile la care au fost la început. Mult prea devreme pentru a spune că există un „al doilea val”. Același lucru este valabil și în China.

În concluzie, un lucru uimitor este că nu există o definiție clară a ceea ce este un al doilea val. Experții spun doar că virusul circulă în continuare în comunitățile noastre. Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea pentru faza de ieșire din izolare, vorbind despre o „etapă periculoasă”. OMS recomandă țărilor să fie constant în alertă…

Foto: Los Angeles Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...