Nicolae Ciucă anunţă semnarea unui acord de colaborare cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României

Publicat: 08 iun. 2022, 17:45, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă anunţă semnarea unui acord de colaborare cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României

Premierul Nicolae Ciucă anunţă semnarea unui acord de colaborare cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, oferind asigurări că deciziile Guvernului au la bază stabilitatea şi predictibilitatea, iar cadrul fiscal va fi dezbătut cu partenerii de dialog social.

„Acordul de colaborare pe care mă bucur să îl semnez astăzi reprezintă recunoaşterea parteneriatului pe care îl avem încă de la instalarea acestui guvern. Ca prim-ministru liberal, care conduce un guvern de coaliţie, vă asigur că stabilitatea şi predictibilitatea sunt principiile care stau la baza oricărei decizii. Aşa cum am promis, nu mărim taxe şi impozite în acest an. Cadrul fiscal va fi dezbătut cu partenerii de dialog social, aşa cum este firesc într-o relaţie care se bazează pe respect reciproc. Asemenea dumneavoastră, arcul guvernamental a înţeles importanţa coagulării tuturor forţelor pentru a depăşi crizele pe care le avem de depăşit”, a arătat premierul, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Potrivit acestuia, cele şase obiective enunţate în documentul parafat miercuri reprezintă, de fapt, „crezul pentru a putea ieşi mai puternici din această perioadă marcată de provocări”. În acest sens, a invocat: stabilitatea macro-economică; alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor financiare pentru redresare şi rezilienţă; dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile Uniunii Europene; modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat, prin digitalizare, debirocratizare şi modernizarea legislaţiei; reforma educaţiei şi consolidarea sistemului sanitar.

„Obiectivele noastre reprezintă borne în drumul României spre modernizare şi dezvoltare. Avem resursele necesare – naturale şi umane – dar trebuie să ne concentrăm pentru a dezvolta acele bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare care ne fac competitivi. Avem alocări financiare europene record, şi asta graţie implicării preşedintelui României, Klaus Iohannis, al cărui parteneriat este fără echivoc, atât prin PNRR, cât şi prin programele operaţionale şi Fondul pentru modernizare”, a spus el.

El a menţionat că România începe să beneficieze deja de fonduri din PNRR şi că ritmul de absorbţie al fondurilor europene a crescut cu 7% în ultimele şase luni.

Nicolae Ciucă a precizat că au trecut mai bine de şase luni de la învestirea Guvernului, care a luat în această perioadă „decizii corecte şi la timp” pentru a proteja economia şi cetăţenii de efectele crizelor.

„Creşterea preţurilor la energie şi gaze, războiul de la graniţe, inflaţia generată de acestea s-au adăugat la efectele dureroase ale pandemiei de COVID-19. Intervenţia responsabilă a Guvernului se traduce astăzi în menţinerea locurilor de muncă, proiecte de investiţii şi securitate garantată. Măsurile ‘Sprijin pentru România’ sunt deja, astăzi, realitate, iar datele privind creşterea economică confirmă eficienţa soluţiilor pe care Guvernul le-a luat la timp pentru contracara efectele crizelor multiple şi pentru a valorifica resursele europene şi naţionale pe care le avem la dispoziţie”, a declarat premierul.