Nicolae Ciucă: Creșterea salariului minim să fie direct proporțională cu plata taxei pentru sănătate

Publicat: 13 aug. 2023, 14:58, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă: Creșterea salariului minim să fie direct proporțională cu plata taxei pentru sănătate

Liderul PNL susține impozitarea tichetelor de masă doar dacă aceasta nu va afecta veniturile angajaților.

„Este o măsură pe care am discutat-o și la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creșterea salariului minim să fie direct proporțională cu această plata a taxei pentru sănătate”, a spus Ciucă.

Despre faptul că mulți liberali au spus că nu sunt de acord cu unele taxe și impozite negociate până acum cu partenerii de la guvernare, președintele PNL a spus că „aici nu discutăm despre nemulțumirile unuia sau altuia, ci despre responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi și să facem în așa fel încât să asigurăm stabilitatea economică și funcționarea economiei, pentru că doar așa putem să menținem această linie de creștere economică a României, care, și în momentul de față, după toate evaluările, inclusiv ale instituțiilor de evaluare internaționale, se menține între 2-3% până la sfârșitul anului”, a mai spus liderul liberal.

Impozitarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță cu contribuția la asigurările sociale de sănătate, în plus față de impozitul pe venit, va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale, atenționează reprezentanții CNSLR-Frăția printr-o scrisoare deschisă transmisă premierului și miniștrilor Finanțelor și Muncii, citată de Agerpres.

„În scopul reducerii deficitului bugetar, în ultimul timp, în spațiul public, se discuta, pe lângă alte măsuri, despre aceea a includerii în pachetul de majorări de taxe și impozite pe care îl pregătește Guvernul României, și a impozitării tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, cu contribuția la asigurările sociale de sănătate, în plus față de impozitul pe venit care se aplică în prezent acestor bilete de valoare. În opinia tuturor federațiilor membre ale CNSLR- Frăția, măsură impozitării cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale”, se menționează în scrisoare.

Sindicaliștii susțîn că actualul context inflaționist, care pune presiune enormă pe cei cu venituri mici și foarte mici, nu justifică în niciun fel supra-impozitarea unui instrument care are și un pronunțat caracter social, salvând cheltuieli importante la nivelul unor categorii de angajați care nu pot, din veniturile lor foarte scăzute, să își asigure o masă corespunzătoare pe perioada petrecută la muncă.

De asemenea, prin supra-impozitarea tichetelor de masă, se va diminua drastic interesul sectorului privat pentru această facilitate, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajații.

„Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajaților are avantaje majore tocmai pentru că este adoptat, în formă actuală, de mulți actori din economie. Un exemplu în acest sens, 9 din 10 angajatori apreciază avantajele fiscale ale biletelor de valoare, în formă în care sunt ele acum. În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale și produse asociate acestuia și peste 4 milioane de salariați beneficiază de această formă de beneficiu extrasalarial. Invederam faptul că acest tip de instrument financiar este astăzi folosit în majoritatea țărilor dezvoltate, el există și se dezvoltă tocmai pentru că are în spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fără de care nu s-ar justifică existența lor). Totodată, sunt foarte multe țări (de exemplu, Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia) care nu impozitează tichetele de masă, acestea fiind deductibile fiscal 100%”