Nicolae Ciucă, despre producția de celuloză: „Avem materie primă suficientă să producem și pentru export!”

Publicat: 29 mai 2024, 18:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Nicolae Ciucă, despre producția de celuloză: „Avem materie primă suficientă să producem și pentru export!”
Foto: Facebook

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vizitat astăzi, la Drobeta-Turnu Severin, Combinatul de Celuloză şi Hârtie. Acesta este singurul loc din România unde se mai produce celuloză, în condiţiile în care există materie primă nu doar pentru producţia internă, ci şi pentru export.

„Este singurul combinat de celuloză şi hârtie care mai este operaţional în România, unde mai producem celuloză, în condiţiile în care avem materie primă cât ar fi necesar nu doar pentru noi, ci să şi exportăm. Am aflat că aici parte mică rămâne pentru România şi o cantitate mare merge la export, ceea ce ne ajută în compensarea balanţei de deficit comercial. România, din păcate, importă peste 400.000 tone de celuloză. Aici, acum se produc 80.000 tone de celuloză anual”, a spus  Nicolae Ciucă.

El a adăugat că, probabil, o echilibrare se va produce în momentul în care Combinatul de Celuloză va funcţiona la capacitate completă, când va fi deschisă o nouă linie, care este o investiţie nouă şi se va ajunge la 250.000 tone.

„Atunci, să zicem că se echilibrează, deşi tot vom importa peste 100.000 tone de celuloză. Mi se pare destul de greu de acceptat ca având atât de multă materie primă, să nu reuşim să ne producem strictul necesar şi să fim în măsură să rebalansăm acest deficit comercial prin exporturile pe care le putem face”, a detaliat președintele PNL.

El s-a referit și la aspectul social: „Am înţeles că sunt 400 de locuri de muncă aici, ceea ce pentru un oraş ca Drobeta-Turnu Severin este foarte, foarte important. Discutăm de asemenea şi de calitatea forţei de muncă, pentru că sunt ingineri care au salarii mult mai mari şi, desigur, necesită o pregătire pe măsura tehnologiei care se introduce în producţie. Este un model de administrare pe care noi îl promovăm, Partidul Naţional Liberal, şi anume investiţiile, pentru că acestea sunt cele care aduc locuri de muncă, dezvoltare economică, bunăstare. Toate acestea fac parte din agenda politică a PNL, din obiectivele cu care candidaţii noştri au intrat în campania electorală şi pe care le vor pune în practică în fiecare dintre localităţile unde vor fi aleşi”, a afirmat preşedintele PNL.

Combinatul de Celuloză şi Hârtie, a cărui denumire iniţială a fost CELROM S.A., şi-a început activitatea în 1972, cu o producție anuală de 40.000 tone. În perioada 1999-2000, au fost realizate o serie de modernizări.

 

După mai multe încercări de privatizare şi numeroase proteste ale salariaţilor, în 2012, fabrica şi toate anexele şi facilităţile aparţinând CELROM S.A. au fost achiziţionate de o societate cu capital privat, devenind „Combinatul de Celuloză şi Hârtie S.A.”.

Firma este unica fabrică din ţară şi una dintre puţinele din Europa specializată în fabricarea semicelulozei din lemn de foioase, a sortimentelor de hârtie fluting semichimică, destinată realizării ambalajelor din carton ondulat pentru legume şi fructe, pizza, electronice şi automotive (cutii pentru seturi motor, cutii de viteze etc.). Aici se produc și carton ondulat şi ambalaje din carton ondulat.