Nicolae Ciucă: Operaționalizarea OMD-urilor e un plan asumat prin PNRR; trebuie realizat până a sfârșitul lui septembrie

Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei (OMD) reprezintă un jalon asumat de România prin PNRR, care trebuie atins până la finalul lunii septembrie, moment până la care trebuie definit modelul solid de guvernanţă pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj online transmis participanţilor la un eveniment organizat, la Braşov, de Alianţa pentru Turism.

Potrivit şefului Guvernului, până pe 31 decembrie 2023, România are ca ţintă înfiinţarea a opt astfel de OMD-uri care, în doi ani de zile, să genereze în judeţele în care vor activa, o creştere cu 20% a numărului turiştilor străini faţă de anul 2019, ceea ce reprezintă o altă ţintă din PNRR.

Totodată, Ciucă a menţionat că instituirea şi operaţionalizarea OMD-urilor vor fi bazate pe recomandările OCDE incluse în studiul „Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei”.

„Sunt sigur că turismul din Romania va avea de câştigat ca urmare a invitării ţării noastre să adere la OCDE, săptămâna trecută. L-am primit vineri, la Palatul Victoria, pe secretarul general Cormann, căruia i-am promis deja că vom fi extrem de responsabili în atingerea condiţiilor de aderare la organizaţia care reuneşte 90 la sută din investiţiile străine directe şi 70 de la sută din producţia şi comerţul de pe glob. Studiul la care mă refer, publicat în 2020, a reprezentat răspunsul dat de OCDE solicitării Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului de a primi informaţiile şi ajutorul necesar pentru operaţionalizarea acestui instrument”, a spus premierul Ciucă.

Potrivit acestuia, în prezent, la nivelul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), există deja un grup care lucrează la definitivarea modificărilor pentru stabilirea clară a atribuţiilor OMD-urilor, pentru asigurarea unui cadru normativ coerent şi în sprijinul turismului din România, din care fac parte inclusiv reprezentanţii Alianţei pentru Turism.

„Ştiu că vă preocupă foarte mult restricţiile sanitare şi, implicit, măsurile de susţinere pentru HORECA, de aceea, aş vrea să vă spun că, din punctul nostru de vedere, România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul şi mediul privat să fie parteneri. Restricţiile sanitare actuale sunt măsuri care încearcă să aducă în balans atât nevoile industriei, cât şi contextul medical actual. După mesajele specialiştilor din sănătate, atât din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi din alte instituţii, se pare că ne îndreptăm spre o primăvară şi o vară mai liniştite, cu mai puţine măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă. Iar după cum am promis la fiecare întâlnire pe care am avut-o până acum cu dumneavoastră, veţi continua să fiţi partenerul nostru de dialog în elaborarea măsurilor sanitare”, a punctat prim-ministrul.

El a menţionat că speră ca, până la finalul primei săptămâni din februarie, să se facă ultimele plăţi beneficiarilor programului HORECA 1, iar în ce priveşte HORECA 2, acesta ar putea fi demarat în vară, în funcţie „de evoluţia PIB-ului, de ponderea măsurilor privind compensarea costurilor pentru a depăşi provocarea din domeniul energetic”, fiind lansat deja în consultare publică, de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, un act normativ care să permită implementarea acestuia.

Premierul a mai menţionat că măsurile de plafonare şi compensare a facturilor la energie şi pentru IMM-uri reprezintă un alt sprijin la care Guvernul s-a angajat faţă de mediul economic „cu un efort bugetar semnificativ” şi că, luni, Guvernul a prelungit măsura de scutire de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

„Reţin că la ultima noastră discuţie aţi ridicat şi problema crizei de personal din industrie. Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane din HORECA. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută şi urmează să primim informaţii şi de la MAE cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piaţă. Pe termen mediu şi lung, unităţile educaţionale şi mediul antreprenorial în turism din România trebuie să reia legăturile şi să dezvolte în mod competitiv şi atractiv sistemul educaţional dual. Este clar că industria HORECA se confruntă cu o criză prelungită de personal şi de aceea venim către dumneavoastră cu rugămintea de a ne susţine în identificarea punctuală şi detaliată a nevoilor de personal sectorial”, le-a mai transmis premierul participanţilor la evenimentul organizat de Alianţa pentru Turism. 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole