Nicușor Dan: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment”. Nivelul uriaș al datoriei

Publicat: 11 ian. 2023, 13:31, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Nicușor Dan: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment”. Nivelul uriaș al datoriei

Primăria Generală a Capitalei a reușit să achite datorii de aproape 3 miliarde de lei, începând anul fără obligații financiare, a declarat miercuri primarul general, Nicușor Dan. Edilul susține că a reușit să acopere deficitul amânând unele investiții și decuplând de la finanțare servicii sau proiecte inutile, din mandatul Gabrielei Firea.

 „Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin.

Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit”, a transmis Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta susține că a preluat la începerea mandatului o datorie de de trei miliarde de lei și 150 de companii şi persoane private care popriseră conturile PGMB la sfârşitul anului 2020.

Spectrul falimentului

Nicușor Dan susține că s-a trecut foarte aproape de un colaps financiar.

„Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe”, a mai declarat Dan.

Deficitul era generat de faptul că ani de zile Primăria cheltuia mai mult decât încasa.

Rețeta achitării

Pentru a reduce deficitul, a fost nevoit să reducă o parte din investiții.

„Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii. În primul rând, am amânat mai multe investiţii pentru care aveam toate documentaţiile pentru a le face”, a mai transmis Nicuşor Dan.

Printre exemplele oferite se numără consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri, reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiţia de pe strada Haţieganu în prelungirea pasajului Grigorescu.

„Toate astea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când, în sfârşit, situaţia financiară este stabilă. Pe de altă parte, desfiinţarea companiilor care produceau mare parte din pierderi a dus la dereglarea unor activităţi, de exemplu, pe parcuri.

În momentul în care s-au înfiinţat companiile, oamenii au trecut de la ALPAB în aceste companii. În momentul în care noi am desfiinţat companiile şi pe perioada pe care am făcut achiziţia publică tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate, la fel pe partea de investiţii.

Toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă. Oamenii aceia au plecat. Când aveam nevoie de modificări, trebuia să apelăm la extern. În fine, au fost foarte multe complicaţii”, a mai spus primarul Capitalei.

Edilul recunoaște că nu a comunicat deliberat subiectul datoriilor în aceşti doi ani şi mai ales în primele luni.

„Dacă aş fi fost iresponsabil, aş fi ieşit în noiembrie 2020 cu această listă şi consecinţa ar fi fost, probabil, că nu am fi avut 150 de companii care ne-ar fi poprit conturile, am fi avut 1.000 de companii care ne-ar fi poprit conturile şi posibilitatea de a redresa financiar mult redusă.

A fost o lungă perioadă de tăcere în care am discutat cu toţi aceşti creditori, i-am rugat să ne păsuiască, le-am spus că suntem oameni serioşi, că le vom plăti, ceea ce am şi făcut”, a mai declarat Nicuşor Dan.