Noi detalii despre certificatul de vaccinare Covid: De unde poate fi descărcat documentul?

Românii vor descărca certificatul verde de vaccinare de pe un portal securizat al STS. Certificatul digital va fi lansat la nivel european la începutul lunii iulie.

Documentul va fi disponibil în România de luna viitoare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat că procedurile sunt în curs de finalizare.

STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele. Codul QR va garanta veridicitatea documentului, a mai spus Baciu.

„Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID.  A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității. Certificatul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea(…)Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat”, a declarat Andrei Baciu.

Certificatul va putea fi descărcat de trei categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ

Certificatul verde va fi disponibil atât în format fizic, pe hârtie, cât și în format digital.

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat și care va garanta autenticitatea documentului”, a explicat secretarul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...