Norme noi pentru reducerea emisiilor industriale și din ferme

Publicat: 13 mart. 2024, 08:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Norme noi pentru reducerea emisiilor industriale și din ferme

Parlamentul European a adoptat un nou set de măsuri care vizează reducerea emisiilor industriale și a celor din ferme. Măsurile vor trebui implementate în cel mult doi ani.

Parlamentul European a adoptat acordul cu statele membre referitor la revizuirea directivei privind emisiile industriale (IED), cu 393 de voturi pentru, 173 împotrivă și 49 abțineri, și noul regulament referitor la Portalul privind emisiile industriale, cu 506 voturi pentru, 82 împotrivă și 25 abțineri. .

Noile reguli vor face obligatorie stabilirea celor mai stricte niveluri de emisii posibile pentru sectoarele acoperite. Pentru a combate deficitul de apă, obiectivele de performanță de mediu vor deveni obligatorii pentru consumul de apă. Pentru deșeuri, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime, obiectivele se vor încadra într-un interval indicat, iar pentru tehnici noi, acestea vor fi orientative.

IED revizuit va acoperi acum și instalațiile din industria extractivă (mine) și instalațiile mari care produc baterii.

Și fermele zootehnice mari sunt incluse

Colegislatorii au convenit să extindă măsurile IED la fermele de porci cu peste 350 de unități de creștere a animalelor (LSU). Sunt excluse fermele care cresc porci în mod extensiv sau organic și în exterior.

Pentru păsările de curte, directiva se aplică fermelor cu găini ouătoare cu mai mult de 300 LSU și pentru fermele cu pui de carne cu peste 280 LSU. Pentru fermele care cresc atât porci, cât și păsări, limita va fi de 380 LSU.

Până la 31 decembrie 2026, Comisia va evalua dacă este necesar să se abordeze în continuare emisiile provenite de la creșterea animalelor, inclusiv de la bovine, și o clauză de reciprocitate pentru a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe similare cu normele UE atunci când exportă în UE.

Sancțiuni și compensații

Transparența și participarea publicului în ceea ce privește acordarea de licențe, operarea și controlul instalațiilor reglementate vor fi îmbunătățite pe măsură ce Registrul european de emisii și transferuri de poluanți va fi transformat într-un portal al emisiilor industriale din UE, unde cetățenii pot accesa date despre toate permisele UE și activitățile poluante locale.

Companiile care nu se conformează se pot confrunta cu penalități de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE pentru cele mai grave încălcări.

Țările UE le acordă cetățenilor afectați de nerespectarea IED dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor.