Norvegia cercetează dacă vopseaua albă este rasistă

Universitatea daneză din Bergen cercetează dacă vopseaua albă este rasistă și cum această culoare a contribuit, dacă a contribuit la „supremația albă” și la construirea unei lumi „mai albe”. Pentru această cercetare, Norvegia a alocat 1,2 milioane de dolari.

Acest studiu este finanțat de către Consiliul pentru Cercetare al Norvegiei, instituție guvernamental, cu suma de aproximativ 1,2 milioane USD,  susține cotidianul New York Post.

Studiul asupra „albului” și a vopselei, numit NorWhite – un joc de cuvinte din primele trei litere ale numelui țării, Norvegia și White – studiază pigmentul alb titan și dezvoltarea acestuia prin lentile „istorice, estetice și critice” pentru a determina cum evoluția acestei culori a contribuit la „transformarea socială” și cum inovația a condus la „consecințe planetare”.

„Deși Norvegia nu a fost putere colonială convențională, acest proiect va arăta cu țara a jucat un rol global în stabilizarea albului ca o culoare superioară (…)

Albirea nu este doar o situație culturală și societală legată de culoarea pielii, privilegii și excludere sistematică, dar se materializează peste tot în jurul nostru”, se precizează în studiu.

„În mod curent, inovația norvegială TiO2 (dioxid de titan) este prezentă, literalmente, în fiecare parte a lumii moderne…Întrebarea de bază este: care sunt schimbările culturale și estetice instigate de albul TiO2 și suprafețele (vopsite cu acesta) și cum poate fi conceptualizat materialul însuși și schimbările respective?”,  mai spun autorii studiului. Așa că obiectivul global al NorWhite este investigarea critică și vizuală a precondițiilor estetice și culturale ale unei părți neexplorate și complexe a tehnologiei și inovației norvegiene și cum a făcut lumea mai albă.

Anul trecut, în SUA, școlile publice din Los Angeles au impus ideea că „meritul” și „individualismul” erau concepte care provin din culoarea „albă” și trebuie puse la îndoială.

Academia Militară de la West Point (SUA) a fost printre instituțiile care s-au ocupat de „alb” anul trecut, cu curriculum-ul său critic bazat pe teoria rasei.

Citește și Dosar la DNA pentru președintele ANSVSA, omul lui Cîțu EXCLUSIV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...