Norvegia transmite un avertisment serios. Noua armă a vikingilor (Video)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Norway-F35-scaled-e1641659734848.jpg)
Norvegia transmite un nou avertisment oricui ar dori să-i atace teritoriul. Regatul a achiziționat o nouă armă de temut.
Norvegia a achiziționat una dintre cele mai noi rachete de croazieră de 400 de kilograme. Această nouă armă are o rază de acțiune de peste 500 km, capacitate stealth (adică este invizibilă pe radare) și ghidare prin imagine în infraroșu.
Poate ataca ținte terestre și navale cu mare precizie, chiar și în medii cu apărare aeriană.
Norvegia este prima țară care folosește racheta operațional pe avioane F-35A, consolidându-și astfel capacitatea de descurajare. Țări precum Japonia, Australia și Germania au achiziționat-o pentru a-și moderniza forțele armate, dar o folosesc pentru sisteme de lansare navale sau de la sol.
Generalul de brigadă norvegian Jarle Nergård, directorul capacităților de război aerian la comandamentul logistic, declară: „Anterior, această capacitate era disponibilă doar marilor puteri. Acum, că avem F-35 și această rachetă, inamicul trebuie să știe că Norvegia este capabilă să atace ținte precum nave de război, radare și posturi de comandă la distanță lungă, fără asistența aliaților noștri.”
Arma care-i face puternici pe cei mici
Această nouă capacitate militară a Norvegiei este de natură să reconfigureze harta militară a nordului Europei. Chiar și până acum această țară avea o capacitate de apărare deloc de neglijat. Noua dotare, însă, mărește exponențial puterea de ripostă a armatei norvegiene.
„Este prima armă care permite națiunilor mai mici, precum Norvegia, să amenințe în mod credibil ținte puternic protejate pe uscat și pe mare”, a declarat Tore Sandvik, ministrul norvegian al Apărării.
Acest lucru se datorează razei de acțiune de peste 240 km, care îi ține pe piloți departe de pericol, împreună cu semnalul sonor redus al aeronavei F-35.
Norvegia are racheta viitorului
Kongsberg a proiectat JSM pentru a se integra cu oricare dintre cele zece stații de armament ale sale, de la stâlpii de sub aripi până la compartimentul interior. În același timp, Sandvik a marcat și livrarea tuturor celor 52 de avioane de vânătoare F-35A pe care națiunea nordică le comandase inițial de la Lockheed Martin.
Producătorul de echipamente originale a început dezvoltarea JSM în 2004. Zece ani mai târziu, compania norvegiană de apărare a început să colaboreze cu prim-ministrul american Raytheon, o companie RTX, pentru a furniza armatei americane JSM-uri. Acum aproape un an, Departamentul Apărării al SUA a emis un contract pentru toate tipurile de avioane de transport, containere și echipamente de testare.