Casa de Comerț Unirea caută producători de fructe și legume, dar și depozite

Publicat: 01 oct. 2022, 14:20, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Casa de Comerț Unirea caută producători de fructe și legume, dar și depozite

Așa cum era de așteptat, noua echipă de la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea continuă politica anunțată de ministrul Agriculturii Petre Daea, al cărui obiectiv declarat încă de la constituirea entității a fost înființarea unei rețele de aprozare care să valorifice marfa producătorilor români, astfel încât să se reducă importurile.  

Noul director general, Mariana Cotoi, s-a întâlnit deja cu producătorii din Olt, unul din principalele bazine legumicole ale țării, dar vor urma și alte vizite la Matca – Galați, Voinesti și Lungulețu – Dambovita, precum și în alte bazine legumicole și pomicole din România, care “încă mai au potențial de a produce legume – fructe și printr-o organizare de piață corectă și reala, să putem contracara importurile masive și de multe ori de proastă calitate, care au invadat piata interna”,  susține Florin Ciobanu, consilier personal al ministrului Petre Daea și președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din Olt.

În urmă cu câteva zile, a avut loc o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Olt între reprezentanții cooperativelor din județ și directorul Casei de Comerț Unirea, Mariana Cotoi.

”Discuțiile au avut ca subiect principal, informarea și conectarea primelor cooperative la strategia Casei de Comerț Unirea, într-un parteneriat corect și transparent, pe termen mediu și lung, în folosul atât al produăatorului, cât și al consumatorului român. Împreună am vizitat și un depozit din Slatina, care este necesar activității de păstrare, ambalare și distributie legume – fructe. Aceste vizite vor continua și la Matca – Galați, Voinesti și Lungulețu – Dambovita, dar și in alte bazine legumicole și pomicole din România care încă mai au potențial de a produce legume – fructe și printr-o organizare de piață corecta și reală să putem contracara importurile masive și de multe ori de proastă calitate, care au invadat piata internă”, arată Florin Ciobanu.

El mai spune că la întâlnire au mai fost prezenți reprezentanți ai companiei Naturevo, furnizor de îngrășăminte ecologice, dar și ai unor cooperative din Dolj și Mehedinți, care vor să intre în parteneriat cu Casa de Comerț Unirea.

Rămâne de văzut, însă, în ce măsură vor fi duse până la capăt planurile echipei actuale, după exeperiențele nereușite de până acum.

S-au găsit și 100 milioane euro

Guvernul a aprobat recent o Ordonanţă de Urgenţă care completează OUG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.

Astfel, Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea – proiectul de suflet al ministrului Petre Daea, la care Ministerul Agriculturii este acţionar unic, îşi poate fundamenta bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022 şi poate să crească operaţionalizarea acestora.

Concret, Casa de Comerț Unirea va fi capitalizată, în acest an, cu 100 de milioane de euro, măsură ce va fi implementată prin Pachetul “Sprijin pentru România” . Obiectivul  acesteia este de a prelua marfa de la micii producători de legume și fructe și de a o duce în magazine.

Citește și Guvernul revitalizează Casa de Comerţ “Unirea” cu 100 milioane euro. Unde vor ajunge banii