Nouă mineri turci dispăruți după o alunecare de teren cu cianură VIDEO

Publicat: 14 feb. 2024, 10:23, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Nouă mineri turci dispăruți după o alunecare de teren cu cianură VIDEO

Cel puțin nouă persoane sunt prinse într-o mină de aur, plină cu cianură, din provincia Erzincan, din nord-vestul Turciei.

Nouă muncitori minieri au dispărut marți după ce o alunecare de teren a lovit o mină de aur, plină cu cianură, deschisă în districtul Ilic din provincia Erzincan din Turcia.

Sute de lucrători de salvare sunt implicați într-o operațiune de căutare în prezent, operațiune pe care autoritățile spun că este complicată de prezența cianurii în sol.

Dintre cei 667 de angajați, nouă nu pot fi găsiți, potrivit ministrului de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya. Imaginile și videoclipurile de la fața locului, între timp, arată alunecarea de teren trecând peste o vale și lovind o șosea unde se aflau câțiva muncitori în vehicule.

Sindicatul Independent al Muncii Miniere a declarat că necesitatea echipamentelor specializate și condițiile toxice ar putea prelungi căutările. „Solul de cianură s-a prăbușit” la fața locului, a spus un reprezentant al sindicatului, Basaran Aksu.

„Munca ar putea dura foarte mult timp din cauza câmpului de cianură”, a adăugat el.

Alunecarea de teren a cauzat preocupări majore privind mediul înconjurător, ducând la acțiuni pentru blocarea unui pârâu care se varsă în râul Eufrat pentru a opri poluarea.

Preocupări anterioare privind mediul înconjurător au fost ridicate în legătură cu mina, mai ales după o scurgere de cianură în 2022, ceea ce a dus la închiderea temporară și amenzi pentru operator în mijlocul indignării publice și politice.

Experții au avertizat cu privire la riscurile asociate cu mina, citând volumul mare de sol care conține cianură și acid sulfuric folosit în procesul minier. Anagold, compania privată care operează mina, a promis să abordeze consecințele alunecării de teren, în timp ce ministerul justiției a inițiat o anchetă privind operațiunile minei.

Într-o declarație, Anagold a declarat că „cea mai importantă prioritate în acest proces dificil… este sănătatea și siguranța angajaților și subcontractanților noștri”.

„Aceasta este o situație dureroasă. Imediat după incident, am contactat imediat angajații noștri din regiune, am pus în aplicare planul nostru de urgență și am informat instituțiile și organizațiile publice relevante”, a adăugat declarația.

„Ne vom mobiliza toate resursele pentru a arunca urgent lumină asupra acestui incident.”

Ministrul Justiției din Turcia, Yilmaz Tunc, a declarat: „Îmi doresc ca cetățenii noștri din Erzincan să se recupereze cât mai curând și sper că frații noștri mineri care sunt prinși sub moloz vor fi salvați în siguranță. Frecvent lovită de alunecări de teren și accidente miniere, Turcia este supusă unei noi examinări privind modul în care gestionează siguranța minieră și mediul înconjurător.

„Dezastrul care a avut loc în mina de aur Ilic Copler din Erzincan este un dezastru care era de așteptat”, a spus Uniunea Camerelor de Ingineri și Arhitecți din Turcia într-o declarație emisă pe rețelele de socializare. Uniunea a adăugat că a depus două procese împotriva operațiunii minei. „Am spus că mina de aur Ilic Copler ar trebui închisă și ar trebui să înceapă lucrările de reabilitare.”