Noua pastilă care mărește șansa de sarcină prin FIV

Publicat: 09 iul. 2024, 22:46, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Noua pastilă care mărește șansa de sarcină prin FIV
FIV pastilă femei satcină

Cercetătorii de la compania spaniolă de biotehnologie Oxolife au conceput o pastilă destinată femeilor însărcinate prin metoda FIV (fertilizare in vitro), care mărește șansele de sarcină.

Testele inițiale cu  acest medicament – cunoscut sub numele de OXO-001-  au indicat rezultate ”promițătoare”. Medicamentul acționează direct asupra stratului interior al uterului pentru a îmbunătăți procesul de implantare a embrionului în timpul tratamentului FIV.

Aceasta este o procedură de reproducere asistată medicală, care constă în fecundarea ovulului femeii cu spermatozoidul bărbatului în afara corpului, într-un laborator specializat. FIV  reprezintă o mare speranță pentru cuplurile care au probleme de infertilitate,

Cercetătorii au descoperit că ”rata de sarcină în curs de evoluție”, la zece săptămâni după transferul de embrioni, a fost de 46,3% pentru paciente tratate cu OXO-001, comparativ cu 35,7% pentru cele cărora li s-a administrat placebo.

Acesta este o ”descoperire semnificativă din punct de vedere clinic”, au declarat cercetătorii spanioli, care și-au prezentat studiul la cea de-a 40-a întâlnire anuală a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) de la Amsterdam.

Ei au spus că a existat și o creștere semnificativă din punct de vedere clinic a numărului de femei care au continuat să aibă o naștere vie.

Rata nașterilor vii a fost de 42,6% pentru femeile care au luat noua pastilă, comparativ cu 35,7% în rândul celor care au luat placebo, potrivit studiului. publicat și în revista Human Reproduction.

În privința reacțiilor adverse, acestea au fost similare la ambele grupuri de femei (care au luat medicamentul și care au luat placebo): dureri de cap, greață, vărsături, probleme gastrointestinale, amețeli.

În continuare, pastila urmează să fie testată pe un grup mai mare de femei.

”Credem că OXO-001 are potențialul de a funcționa la fel de bine în cazul celor care își folosesc propriile ovule și deja planificăm un studiu clinic pivot de fază trei în acest grup mai extins pentru a sprijini înregistrarea medicamentului”, a spus directorul executiv al Oxolife, dr. Agnes Arbat.