Nouă traficanți din Bistrița puneau copiii să vândă droguri

Publicat: 21 oct. 2022, 13:15, de Vlad Stefan Orjan, în SOCIAL , ? cititori
Nouă traficanți din Bistrița puneau copiii să vândă droguri

Nouă traficanți din Bistrița care puneau copiii să vândă droguri au fost reținuți de procurorii DIICOT într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat care se ocupa de traficul de droguri de risc în județ, printre cei recrutați pentru a se ocupa de distribuția de substanțe psihoactive fiind și minori implicați.

Potrivit unui comunicat DIICOT, persoanele reținute sunt cercetate și pentru infracțiuniile de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, contrabandă calificată, lipsirea de libertate în mod ilegal, efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, șantaj și uz de armă fără drept. Pe lângă cei reținuți, alți patru inculpați sunt cercetați sub control judiciar.

Traficanții din Bistrița puneau copiii să vândă droguri

Procurorii DIICOT informează că mai mulți minori au fost recrutați în timpul unor petreceri pentru a face parte din rețeaua de distribuție a drogurilor în mai multe zone din oraș și din țară.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2021, trei inculpaţi au constituit, în judeţul Bistriţa-Năsăud, un grup infracţional organizat, în scopul de a obţine bani din activităţi de şantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive, iar prin ameninţări, inclusiv prin folosirea unor arme, au solicitat taxă de protecţie unui suspect care distribuia substanţe psihoactive. De asemenea, inculpaţii au organizat petreceri, la diferite cabane din judeţul Bistriţa Năsăud, unde au comercializat substanţe psihoactive, iar pe parcursul acestor întâlniri au recrutat mai multe persoane, printre care şi minori, în vederea realizării unei reţele care să distribuie substanţe psihoactive în judeţul Bistriţa Năsăud”, se arată în comunicatul DIICOT.

Au avut loc 24 de percheziții domiciliare la traficanții de droguri

În acest dosar au fost efectuate un număr de 24 de percheziţii domiciliare, fiind identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 pistoale neletale, dintre care 2 supuse autorizării, un arc, sumele de 11.715 lei, 4.240 de euro, 100 de dolari şi 100 de franci elveţieni, aproximativ 70 de grame de 3-CMC, 24 de grame de substanţă vegetală susceptibilă a fi canabis, 673 de plicuri ziplock nefolosite, 4 cântare de mare precizie, 3 grindere, 33 de telefoane mobile, 2 laptopuri, 9 ceasuri.

În cursul zilei de astăzi va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de cei 9 inculpaţi.

Polițiștii botoșăneni au beneficiat de suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale din 11 judeţe: Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Alba, Bihor, Suceava, Neamţ şi Botoşani.