Noul ambasador Rus la București, fostul emisar expulzat din Estonia

Publicat: 16 apr. 2024, 14:37, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Noul ambasador Rus la București, fostul emisar expulzat din Estonia

În urma unei decizii recente a președintelui rus Vladimir Putin, Vladimir Gheorghievici Lipaev a fost numit noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, înlocuindu-l pe Valeri Kuzmin.

Documentele oficiale atestă că Lipaev, născut în 1959, a fost anterior ambasadorul Rusiei în Estonia, până când a fost expulzat de către autoritățile estoniene în 2023, în contextul unui conflict diplomatic între cele două țări.

Cu o vastă experiență în domeniul diplomației, Lipaev a lucrat pentru Ministerul rus al Afacerilor Externe încă din 1981 și a ocupat diverse poziții în țară și peste hotare, inclusiv în Norvegia și Germania. Acesta este absolvent al Institutului de Relații Internaționale din Moscova și vorbește fluent limbile engleză, germană și franceză.

Decizia de a-l numi pe Lipaev în funcția de ambasador la București vine după plecarea lui Kuzmin, care și-a încheiat misiunea diplomatică și s-a întors în Rusia. Kuzmin a servit ca ambasador al Rusiei în România începând din iunie 2016.

Cu această nouă numire, relațiile diplomatice dintre Rusia și România urmează să fie supravegheate de către un diplomat cu o vastă experiență în relațiile internaționale, dar care vine la București cu amprenta unui precedent diplomatic tensionat.