Noul regulament global al Wikipedia se îndreaptă spre progresism?

Wikipedia a lansat primul său ghid global de conduită, prin care încearcă să răspundă astfel criticilor formulate împotriva sa. Potrivit acestora, enciclopedia digitală nu a reuşit să combată hărţuirile online şi este afectată de lipsa de diversitate. 

Noul cod de comportament online interzice hărţuirile pe site-ul Wikipedia şi în afara acestuia, interzicând comportamente precum discursul care incită la ură, utilizarea de injurii, stereotipuri şi atacuri bazate de caracteristici personale, precum şi ameninţări de violenţă fizică şi tehnica „hounding” („hăituire”), ce constă în urmărirea unei persoane prin intermediul mai multor articole ale sale pentru a îi critica activitatea.

Noul cod interzice totodată introducerea în conţinuturile publicate pe Wikipedia a unor informaţii false sau părtinitoare. Wikipedia este considerat un site relativ de încredere în comparaţie cu platformele de socializare majore, care au întâmpinat dificultăţi mari în combaterea dezinformării, potrivit Agerpres.

Reglementarea conținutului

Trebuie să dăm dovadă de mai multă incluziune„, a declarat Maria Sefidari, preşedinta consiliului de administraţie al organizaţiei non-profit Wikimedia Foundation. „Ne lipsesc multe voci, ne lipsesc femeile, ne lipsesc grupurile marginalizate„, a adăugat ea.

Platformele online au fost aspru criticate în ultima perioadă din cauza comportamentelor abuzive, retoricii violente şi altor forme de conţinuturi problematice publicate pe site-urile lor, fapt care le-a determinat să îşi revizuiască regulamentele privind conţinuturile şi să le reglementeze cu o mai mare stricteţe.

Spre deosebire de Facebook Inc şi Twitter Inc, care au preferat abordări de la vârf spre bază pentru moderarea conţinuturilor, celebra enciclopedie online, care a împlinit 20 de ani luna trecută, se bazează în mare parte pe voluntari neplătiţi pentru a reglementa chestiunile legate de comportamentele utilizatorilor pe platforma sa.

Noi standarde obligatorii

Reprezentanţii Wikimedia Foundation au spus că peste 1.500 de voluntari Wikipedia de pe cinci continente şi în 30 de limbi au participat la crearea noilor regulamente, după ce consiliul său de administraţie a votat în mai 2020 în favoarea dezvoltării unor noi standarde obligatorii.

Katherine Maher, directorul executiv al Wikimedia Foundation, a spus că îngrijorările unor utilizatori, potrivit cărora noile reguli vor face acest site să devină mai centralizat, sunt nefondate.

Wikipedia dispune de 230.000 de editori voluntari, care publică articole cu contribuţie participativă şi de peste 3.500 de „administratori” care pot să întreprindă anumite acţiuni, precum blocarea unor conturi şi restricţionarea posibilităţii de editare pe anumite pagini. Uneori, plângerile formulate sunt analizate şi soluţionate de paneluri alcătuite din utilizatori aleşi de comunităţile online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...