Noul top al companiilor de asigurări care vând polițe RCA

Publicat: 15 dec. 2021, 07:15, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Noul top al companiilor de asigurări care vând polițe RCA
Sursa foto: Pixabay.com

După ieșirea de pe piața asigurărilor a companiei City Insurance, care deținea jumătate din polițele RCA din România, topul firmelor de asigurări s-a modificat substanțial.

Topul companiilor care vând poliţe RCA este format din Euroins, Groupama şi Allianz, potrivit datelor prezentate marţi de Valentin Ionescu, director general Sectorul Asigurări Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

„O să vă dau câteva informaţii la cald, ca să zic aşa. Monitorizăm săptămânal ce se întâmplă cu cotele de piaţă, atât pe garanţii cât şi pe RCA. Cele două clase de asigurări care au fost în atenţie în ultima perioadă şi pot să vă spun care sunt noii lideri pe RCA, sau topul RCA, ca să spun aşa. E un top provizoriu pentru că săptămânal noi monitorizăm şi lucrurile se ajustează. Pe măsură ce se reînnoiesc poliţele de la City acest top se ajustează”, a declarat Ionescu, citat de Agerpres.

Euroins, Groupama și Allianz, în Top 3

“De câteva săptămâni avem următorul top 3: Euroins, care îşi consolidează poziţia, dar nu creşte foarte mult, foarte important pentru noi. De ce? Pentru că a notificat creşteri de tarife şi pentru că a oferit comisioane foarte mici intermediarilor din dorinţa de a nu lua o cotă foarte mare din cota rămasă după City. Următoarele două surprize plăcute pentru noi. În ultima săptămână, Groupama, conform raportului primit de la toate companiile de brokeraj, este un raport pe care îl facem în urma intermedierii acestor poliţe. După cum ştiţi, intermedierea pe RCA e cam 90% la brokeri şi consider acest top relevant, dar aşa cum spuneam se el ajustează săptămânal până vor expira şi ultimele poliţe de la City. Groupama este a doua din prisma volumului de prime distribuite, iar pe locul trei este Allianz”, a spus Valentin Ionescu.

Asirom, Grawe, Omniasig și Generali continuă topul

Reprezentantul ASF a menţionat că topul este continuat cu Asirom pe locul 4, Grawe pe locul 5, Omniasig pe locul 6 şi Generali pe locul 7. Compania Uniqa s-a retras de pe această piaţă.

„Ce rezultă din această situaţie, pentru că noi o monitorizăm săptămânal. Faptul că alte companii au fost dispuse să intre în piaţă. Piaţa s-a reglat, funcţionează, sperăm noi, pe principii corecte. Companiile au preluat riscuri. Deşi sunt puţine care au rămas, au hotărât să preia riscuri în această piaţă şi mă refer la cele două companii mari Groupama şi Allianz, iar Euroins nu a crescut proporţional cu cota pe care o avea. Acest lucru este foarte important. Şi-a consolidat portofoliul şi a crescut foarte uşor”, a declarat Valentin Ionescu.

El a precizat că pe partea de garanţii sunt monitorizate contractele încheiate de societăţile de asigurare prin companiile de brokeraj. Din punct de vedere al primelor intermediate pe ultimele două săptămâni, liderul este Exim Asig, pe locul doi Euroins, iar pe locul trei două companii Allianz şi ABC.

ASF controlează periodic firmele de asigurări

„Mergând mai departe am o situaţie a activităţilor de control. La societăţile de asigurări, am avut anul acesta șapte controale periodice care erau în programul aprobat de Consiliul ASF la sfârşitul anului trecut. Deci sunt șapte controale periodice şi 17 acţiuni de control inopinate. De ce am avut 17 acţiuni de control inopinate? Pentru că am dorit să ne asigurăm că având în vedere perturbaţiile aduse de falimentul celei mai mari companii care vindea RCA am dorit să ne asigurăm că toate celelalte companii rămase în piaţă respectă procedurile în toate vigoare şi nu există riscuri foarte mari pentru cei care vor să subscrie o poliţă. Ultimele 8 controale care s-au închis pe 2 decembrie urmează a fi valorificate în Consiliul ASF. Având în vedere procedura ele încă nu au ajuns în Consiliul ASF pentru că există mai multe etape până ajung în consiliu”, a spus Valentin Ionescu.

Acesta a menţionat că ultimele opt controale s-au desfăşurat între 2 noiembrie şi 2 decembrie şi au fost la asigurători care vând RCA, tematica fiind verificarea fluxului zilnic de soluţionare a dosarelor de daună RCA şi respectarea obligaţiilor instituite prin Legea 132 privind această asigurare. Printre companiile verificare s-a numărat şi Uniqa. Controalele urmează a fi valorificate cel mai probabil de Consiliul ASF în luna ianuarie iar Valentin Ionescu a menţionat că nu au fost identificate abateri grave.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele