„Nu cred că a fost spontan”. Avocatul Adrian Cuculis, despre protestul sindicaliștior Metrorex

Metroul bucureștean a fost paralizat vinerea trecută de un protest al sindicaliștilor. Avocatul Adrian Cuculis a explicat spontaneitatea și legalitatea protestului de la metrou.

„Salarii, sporuri, chioșcuri dărâmate…pare că acestea sunt revendicările. Însă blocatul șinelor nu a fost tocmai o idee de moment și nici în litera legii”, a spus avocatul Adrian Cuculis la Radio România București.

„Nu cred că a fost spontan. Există un factor declanșator însă ca să ajungi la așa ceva, trebuie să se întâmple ceva în acel moment. Și nu a fost așa, că erau probleme mai vechi. A fost ilegal.

Toți cei care au fost acolo ar putea fi cercetați disciplinar și se pot desface contracte de muncă. În stare de alertă nu ai voie să întrerupi activitatea când lucrezi pe o cale ferată. Codul muncii arată că trebuie să asiguri o parte din activitate. Iar protestul nu poate fi spontan în condițiile în care nu au fost discuții înainte”, a evidențiat Cuculis.

Legea, dialogul social și codul muncii îți spun ce ai voie să faci

De asemenea, avocatul mai crede că oamenii prezenți la protest nu știau ce fac acolo: „Oamenii ăștia nici nu știau ce fac acolo. Puteai să fii acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor. Cel puțin un dosar penal se putea deschide când ai legea, dialogul social și codul muncii care îți spun ce ai voie să faci.

Acolo  a fost o oraganizare cu interese financiare. S-a încălcat legea. Iar cei care au făcut-o să înțeleagă că au abatere disciplinară.”

Oamenii au protestat, ministrul Transporturilor a ieșit cu amenințări și cu o plângere penală la DNA.

„Plângerea la DNA a ministrului nu știu ce ar putea să vizeze. Când începe o asemenea manifestare se merge la tribunal. Acum câțiva ani au mai fost și au fost ilegale. S-au desfăcut contracte de muncă, iar poliția i-a împrăștiat. Acolo a fost o altă celulă, nu a fost pentru toți angajații Metrorex.”

La întrebarea dacă se mai poate întâmpla așa ceva, avocatul a răspuns „Se poate repeta. Noi învățăm ceva? Oamenii ăștia nu au salarii mici și au ridicat probleme false. Au fost nemulțumiri pe persoană fizică…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...