O altă femeie decide să nască acasă, asistată de soț. A ajuns de urgență la spital cu hemoragie  

Publicat: 19 mai 2023, 08:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O altă femeie decide să nască acasă, asistată de soț. A ajuns de urgență la spital cu hemoragie  

O femeie în vârstă de 34 de ani din Târgu Neamț a născut acasă ajutată de soțul ei și a ajuns la spital cu hemoragie.

Cei doi, care au lucrat ca asistenți medicali în străinătate, au făcut pregătiri pentru nașterea la domiciliu. Astfel, soțul și-a procurat instrumentarul necesar de pe internet și a trecut la fapte: adică la o intervenție chirurgicală pentru a înlesni nașterea fătului care cântărea peste 4,5 kg.

Cu toate pregătirile, femeia a avut o hemoragie care îi punea viața în pericol, soțul fiind nevoit să solicite de urgență ambulanța. Acum, femeia și copilul sunt spitalizați și sunt în stare bună.

”Pacienta a plănuit nașterea la domiciliu. A avut o hemoragie după naștere, dacă mai întârzia  10-15 minute putea să-i fie fatală această naștere la domiciliu”, a declarat la TVR dr. Mihai Aurelian Tănase, directorul medical al Spitalului din Târgu Neamț.

Potrivit echipajul SAJ Neamţ, lehuza avea parametrii hemodinamici în limite normale şi sângerare post-naştere fiziologică.

”Delivrarea placentei s-a produs fiziologic, înainte de sosirea ambulanţei. Nou-născutul era în stare general bună. Mama şi nou-născutul au fost preluaţi de către ambulanţă şi transportaţi la Spitalul Orăşenesc ‘Sf. Dimitrie’ Târgu-Neamţ. Pacienta a fost investigată clinic şi paraclinic în spital, i-a fost acordată asistenţa medicală necesară plăgii perineale pe care o prezenta, a primit tratament specific şi este internată în Secţia Obstetrică Ginecologie. Precizăm faptul că naşterea pe cale naturală a unui copil cu greutate mare poate provoca rupturi perineale”, au subliniat reprezentanţii DSP Neamţ.

Acest caz riscant vine la scurt timp după un altul, de această dată cu final dramatic. La Piatra Neamț, o femeie în vârstă de 42 de ani, la prima naștere și suferindă de trombofilie și scleroză multiplă, a decedat după ce a decis să nască la domiciliu, asistată de o moașă găsită pe Facebook. Având în vedere vârsta și bolile de care suferea femeia, medicii i-au recomandat să nască prin cezariană.

”S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat (n.r. 15 mai a.c.) Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof.univ. dr. Mircea Onofriescu, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași.

În legătură cu aceste cazuri, ministrul Sănătății a precizat: ”O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”.

La ora actuală, în România, nașterea la domiciliu nu este reglementată, spre deosebire de alte țări, ca Belgia, Olanda, Danemarca. În aceste țări, există un sistem pus la punct: sunt cadre medicale care au un atestat de asistare a nașterii la domiciliu, recunoscut de casele de asigurări, de serviciile publice de sănătate.