„O bătălie pierdută” și un ministru neputincios de-a dreptul

Într-o societate răvășită de efectele devastatoare ale consumului de droguri, fenomen ce tinde să fie greu de stăpânit, un ministru își recunoaște neputința: “Bătălia cu drogurile, la categoria adulţi, în momentul ăsta, este pierdută. … dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie”.

La așa un mesaj demobilizator, inacceptabil, pur și simplu, nu ai cum să nu te întrebi ce este la mijloc: capitulare, rea voință sau poate neputință? Și ce caută omul acesta, Cătălin Predoiu, șeful de la Interne,  la conducerea unui minister care ar fi trebuit să conducă lupta împotriva consumului și traficului de droguri?

Ori, dacă așa gândește chiar ministrul de Interne, atunci ce rezultate putem să așteptăm de la subalternii săi, cărora le transmite din start că lupta este pierdută? N-ar fi cazul să vină altcineva în locul lui care să-și asume responsabilitatea măcar a unei lupte, dacă mai mult nu se poate?  

Probele neputinței

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu cerea Poliției să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri. “Este nevoie, în paralel cu testarea anti-drog în școli sau de confiscarea mașinii celui prins drogat la volan, și de un efort masiv de destructurare a rețelelor de trafic cu droguri”.

Care este răspunsul? Ei bine, Cătălin Predoiu recunoaște din start că lupta este pierdută. Atitudinea este cu atât mai supărătoare, cu cât tot el era cel care conducea destinele Ministerului Justiției în perioada ianuarie 2020 și iunie 2023, poziție din care trebuia să numească șeful DIICOT – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Terorism, care are în atribuții combaterea traficului de droguri. Ori n-a făcut-o. Adică, mai mult de un interimar numit timp de 2 ani și 7 luni în mandatul lui nu s-a putut….

Niciun semnal de alarmă transmis CSAT, SRI sau la Cotroceni, nimic! Sau poate nu s-a dorit. Ori, dacă atunci nu s-a făcut nimic, de ce am avea încredere că acum lucrurile s-ar mișca cumva?  

„Acum o lună şi jumătate, la două săptămâni după ce am preluat mandatul, am avut o şedinţă cu tot activul IGPR-ului, toată structura de comandă şi le-am spus textual – erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori: Bătălia cu drogurile, la categoria adulţi, în momentul ăsta, este pierdută. Ce trebuie să facem este să revitalizam acest efort pe toate planurile, dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie… Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci, de aici plecăm”, spune Cătălin Predoiu.

Pentru omul de rând, rămâne, însă, o mare întrebare: de ce oare Predoiu nu convinge? Ce să ne mai complicăm cu proiecte, programe, soluții, etc. dacă lupta este din start pierdută? Sau cel puțin așa se înțelege printre rânduri….

Mai multe articole...

Cele mai citite articole