O companie românească revoluționează tehnologia militară: Storm Shadow AI atrage atenția giganților internaționali ai armamentului

Publicat: 12 iun. 2024, 13:59, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
O companie românească revoluționează tehnologia militară: Storm Shadow AI atrage atenția giganților internaționali ai armamentului

Compania românească OVES Enterprise a dezvoltat Storm Shadow AI (SSAI), o soluție avansată de inteligență artificială care promite să schimbe radical desfășurarea războaielor moderne. SSAI poate învăța în timp record să ia decizii rapide și precise în scenarii critice pentru orice tip de vehicul operat fără intervenție umană. Această inovație a atras deja interesul marilor producători de armament la nivel mondial.

Tehnologie de vârf pentru războiul modern

Storm Shadow AI este o soluție revoluționară care oferă capabilități autonome de recunoaștere și atac, utilizând metode avansate de identificare vizuală, termică și radio. Tehnologia elimină dependența de GPS, făcând-o ideală pentru utilizare în medii de război electronic, unde bruiajul sistemelor GPS poate afecta grav echipamentele militare moderne.

„Avem, în prezent, discuții avansate cu producătorii de rachete care doresc să integreze Storm Shadow AI în armamentul lor. Acest lucru va permite rachetelor să găsească și să distrugă țintele autonom, utilizând recunoașterea vizuală și alte metode avansate de identificare, fără a fi afectate de bruiajul electronic,” a declarat Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Beneficii și aplicabilitate

SSAI oferă un nivel suplimentar de siguranță și eficiență, devenind o soluție viabilă și atractivă pentru guverne și companii de apărare din întreaga lume. Echipamentele moderne, precum HIMARS și JDAM, care depind în mare măsură de GPS, sunt adesea ineficiente în medii de război electronic. În acest context, SSAI asigură că echipamentele militare rămân operative și eficiente chiar și în cele mai dificile condiții de bruiaj.

Tehnologia SSAI poate fi integrată pe diverse platforme, de la drone și rachete la alte echipamente tactice, oferind flexibilitate și adaptabilitate. Aceasta asigură o operativitate continuă și fiabilă în condiții de război electronic intens, reducând riscurile și costurile asociate.

Pe lângă aplicațiile militare, Storm Shadow AI are potențialul de a revoluționa și alte domenii, cum ar fi intervențiile de urgență și livrările autonome de materiale esențiale către locații critice, precum spitalele. Versatilitatea și adaptabilitatea acestei tehnologii permit ajustarea ei pentru a răspunde nevoilor diverse ale utilizatorilor.

OVES Enterprise este angajată în asigurarea eticii și siguranței în toate produsele și soluțiile dezvoltate. Storm Shadow AI include protocoale stricte care asigură monitorizarea și, dacă este necesar, controlul operațiunilor de către operatori umani. Acest mecanism „human in the loop” garantează că toate acțiunile respectă standardele etice și legale.

Despre OVES Enterprise

Înființată în 2015 la Cluj-Napoca, OVES Enterprise este o companie de dezvoltare software și producătoare de drone. Compania oferă servicii complexe de software development pentru diverse industrii și a devenit partener tehnologic pentru proiecte sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, OVES Enterprise a lansat o nouă linie de business axată pe producția de drone.

Cu peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia, OVES Enterprise continuă să își extindă activitatea internațională și să integreze tehnologii avansate din sfera inteligenței artificiale și big data.