O investiție în metalurgia din România, benefică pentru mediu

Publicat: 31 mart. 2024, 14:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Business , ? cititori
O investiție în metalurgia din România, benefică pentru mediu

Compania turcă de investiții Ussuri Capital intenționează să construiască o nouă fabrică de oțeluri plate cu emisii reduse de carbon în România. Aceasta va utiliza ca materie primă fier vechi.

O investiție în domeniul metalurgiei este o noutate în peisajul economic al ultimilor ani, în România. Trendul ultimelor decenii a fost acela al dezafectării capacităților de producție din acest domeniu.

În luna martie, compania a finalizat un studiu de fezabilitate preliminar și în prezent desfășoară activități de ”due diligence” cu privire la parcelele de teren care ar putea fi folosite pentru unitatea de producție.

Compania va utiliza ca materie primă deșeuri din piața locală. Acest lucru va ajuta mult România, care are probleme mari cu reciclarea deșeurilor.

Proiectul este implementat de la zero și presupune instalarea unui cuptor cu arc electric. FEA va avea o capacitate de 1,2 milioane de tone de oțel pe an și o linie de turnare continuă a benzilor cu o capacitate de 1,2 milioane de tone de bobine laminate la cald pe an. În procesul de producție vor fi utilizate deșeuri metalice provenite de pe piața locală. Se preconizează că uzina va fi lansată în 2027-2030.

Cheltuielile de capital pentru prima etapă (instalarea liniilor de decapare, de galvanizare la cald și de acoperire colorată și a unui laminor la rece) sunt estimate la 160 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua etapă (construirea unui EAF și a unui modul de turnare continuă) la 700-800 de milioane de euro.

Se preconizează că noua fabrică din România va produce 400.000 t/an de bobine decapate, 250.000 t/an de bobine laminate la rece și 250.000 t/an de bobine galvanizate la cald.

În timp ce atelierul de cuptoare cu arc electric va fi în curs de accelerare, uzina va procesa bobine laminate la cald importate din țări din afara UE. Prelucrarea va începe până în 2027, urmând ca până în 2030 fabrica să funcționeze la întreaga capacitate.

Tehnologia folosită, a cuptoarelor cu arc electric, are avantajul de a fi nepoluantă. În loc să se ardă combustibili fosili pentru a obține temperatura necesară topirii metalului, încălzirea se face printr-un arc electric.

Un alt avantaj pentru mediu este că noua fabrică va utiliza ca materie primă fierul vechi, care în prezent este foarte slab procesat în România.