O legumă foarte rară, dar cu multe beneficii a fost scoasă la vânzare la Buzău!

Publicat: 19 mart. 2023, 09:30, de Teodora Dinu, în Sănătate , ? cititori
O legumă foarte rară, dar cu multe beneficii a fost scoasă la vânzare la Buzău!

Se prepară ca un cartof obișnuit, dar are cu totul alt gust. Nici forma nu este asemănătoare, dar crește tot în pământ. Are foarte multe proprietăți benefice și totuși este foarte puțin cunoscută.

Este un soi de topinambur, cunoscut sub denumirea populară de „nap porcesc”. Poate fi găsit începând cu acest weekend la Buzău, fiind produs de Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Prețul este de doar 5 lei pe kilogram, iar stocul este limitat. Soiul de tuberculi de topinambur a primit denumirea de Rareș.

Tuberculii sunt de culoare roz-cafenie, cu textură crocantă, suculentă și cu gust dulceag. Topinamburul se consumă asemeni cartofului, putând fi prăjit, feliat sub forma de chipsuri sau fiert, asezonat cu alte legume sau folosit în diverse sosuri și supe. Poate fi consumat și în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină.

Soiul are potențial mare de producție și se cultivă în câmp. Trebuie să știm că depășește 2,5 m înălțime. Totodată topinamburul este și o excelentă plantă premergătoare altor culturi.Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 g.

Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Cercetătorii buzoieni spun că acest soi conține inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate (pivnițe, silozuri). Datorită rezistenței la boli și dăunători se recomandă și pentru cultivare în sistem ecologic.

Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău este o unitate strategică de cercetare și dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău și pentru județele limitrofe. Prin programe de cercetare, la Buzău s-a reușit obținerea unor specii de legume sau fructe, ierburi aromate de foarte bună calitate. Ele sunt vestite printre legumicultorii din întreaga țară.

Sunt foarte mulți cei care vin să cumpere răsaduri de roșii, castraveți, vinete și alte legume pentru solarii sau pentru plantarea în câmp. Semințele și răsadurile pot fi cumpărate direct de la Stațiunea de Cercetare sau pot fi livrate prin curier.

Citește și: De ce vor buncăr antiatomic cercetătorii de la Banca de Gene de la Buzău