O mină marină a declanșat o amplă operațiune

Publicat: 07 mart. 2024, 10:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ESENȚIAL , ? cititori
O mină marină a declanșat o amplă operațiune

Azi dimineață, în jurul orei 7,00, o ambarcațiune de pescari a anunțat Garda de Coastă că a văzut un obiect plutitor ciudat, foarte probabil o mină marină. Imediat au fost anunțate Forțele Navale, care au declanșat o amplă operațiune.

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, misiunea de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea obiectului plutitor – posibilă mină marină.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine. Pentru Forțele Navale Române aceasta este cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capul Midia.