Preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră: Nu mai putem pescui noaptea din cauza minelor 

Președintele Organizației de pescari din Marea Neagră, Laurențiu Mirea, a spus că pescarilor le este frică să mai iasă în larg din cauza minelor.

În acest moment, pescuitul din România este în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani. Acum doi, trei ani, de la 14 – 15 mii de tone captură pe care le realizam, anul trecut am făcut 2.600 de tone”, a declarat Laurenţiu Mirea.

El a mai specificat că o altă problemă a pescarilor este aceea că sunt nevoiți să returneze ajutorul financiar primit în timpul pandemiei.

Am primit ajutorul de COVID, banii trimişi de la Europa pe care ni i-a acordat Direcţia Generală de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii şi acum trei luni ne-au trimis notificări ca să dăm banii înapoi. Deci am primit ajutorul şi ni se cer banii înapoi. Am accesat pe ghidurile lor, nu am greşit nimic în accesare. A venit o comisie de audit de la Curtea de Conturi împreună cu Direcţia Generală de Pescuit din cadrul ministerului şi a spus că nu trebuia să beneficiem de acest ajutor de COVID. Deja trebuie să dăm bani înapoi. Deja şase firme din 18 firme afectate sunt în executare la ANAF. A venit ANAF-ul, ne-a blocat conturile şi ne-a sechestrat vapoarele”, a precizat preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră.

Mirea a mai spus că pescarii au probleme cu minele găsite pe mare, dar și că sistemele de comunicare nu mai funcționează în larg.

Tot în acest moment trebuia să primim ajutorul pentru războiul din Ucraina, pentru că în traule, pescadoarele româneşti au prins peste zece mine. De foarte multe ori am anunţat autorităţilor sau nu am mai anunţat. Avem o problemă privind navigaţia, tot ce înseamnă sisteme de comunicare, GPS, nu funcţionează staţiile, este un blocaj general. Agenţia Naţională de Pescuit, condusă de Marian Avram, nu este lângă sector, nu a făcut niciun efort să ne salveze acest ajutor de Covid şi, în acelaşi timp, directorul general de la Direcţia de Pescuit, Gheorghe Ştefan, nu face nimic pentru sector şi pentru pescari. Dacă mergem pe acest drum, eu vă garantez că la anul nu o să mai avem pescuit la Marea Neagră. Pe această cale fac un apel către domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, urgent să vină cu oameni competenţi, să ajute sectorul şi să încercăm să facem ceva pentru România”, a mai transmis preşedintele Organizaţiei.

De ce pescarii nu mai anunță autoritățile când găsesc mine în mare?

De fiecare dată am anunţat autorităţile, de foarte multe ori ne-am speriat foarte tare şi nu am mai anunţat, pentru că dacă un pescador, vă dau un exemplu, era în zona Jurilovca, până venea Marina Română din dana zero, ni se spunea, ia traulul cu mina, du-te în zona cutare, traulează până venim noi. Şi atunci băieţii speriaţi de foarte multe ori, au lăsat traulele în apă, le-au dat coordonatele, s-au speriat şi au fugit spre mal”, a declarat Laurenţiu Mirea.

El a subliniat că pescarii sunt speriați de mine și nu mai vor să iasă în larg.

Avem o altă problemă: muncitorii, pescarii de pe vapoare, în acest moment le este frică să iasă la pescuit, pentru că stai tot timpul şi te uiţi unde e mina, ajunge la vapor, îmi explodează vaporul, mai ajung la familie. Situaţia este efectiv disperată. Nu mai putem să pescuim noaptea. Pescuitul vara, pe timpul sezonului de vară, se făcea noaptea. Nu mai avem curaj să ieşim noaptea la pescuit. Ziua ieşim puţin, ne întoarcem speriaţi, ne uităm după mine, suntem executaţi de ANAF. Situaţia este foarte, foarte grea. Domnul ministru Barbu trebuie să facă ceva pentru pescuitul românesc”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole