O națiune liberă, cu un popor aservit: India și „necunoscutele” sale politice

India tocmai a sărbătorit 75 de ani de independență, după cum notează Courrier International. Jawaharlal Nehru, primul premier al Indiei, continuă să dețină recordul legat de longevitatea mandatului, urmat de fiica sa, Indira Gandhi, de Manmohan Singh’ și, abia pe locul al patrulea, de actualul premier, Narendra Modi, potrivit Times of India.

Într-o notă critică la adresa guvernului, cotidianul The Telegraph de la Calcutta vorbește despre o națiune liberă, cu un popor aservit. India este doar o democrație formală, crede The Telegraph, întrucât parlamentul, presa, administrația au devenit atât de ineficiente sau de corupte, încât nu frânează aproape deloc excesele partidului aflat la putere.

În ultimii ani, potrivit The Telegraph, statul indian a devenit nemilos în reprimarea disidenței, iar indienii au mai puțină libertate din punct de vedere politic și încă mai puțină din punct de vedere social.

Însă premierul Narendra Modi a promis noi eforturi în combaterea corupției, pentru transformarea Indiei într-o țară dezvoltată, în următorii 25 de ani, reține The Guardian. Totodată, președintele american Joe Biden a afirmat, cu ocazia celebrării Zilei Independenței Indiei, că SUA și India sunt parteneri indispensabili, iar parteneriatul lor se bazează pe un angajament comun față de statul de drept, de promovarea libertății și demnității umane, prosperității și securității și a unei zone Indo-Pacific deschise și libere, citează The Guardian.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole