O notiță pierdută: Informarea lui Barna despre modul de raportare a deceselor Covid 19, de negăsit la Guvern

Nota de informare a vicepremierului Dan Barna referitoare la decesele din spitalele COVID nu a fost înregistrată la Guvern. Nici stenograma ședinței de Guvern nu arată că subiectul ar fi fost discutat de vicepremierul Barna cu prim-ministrul Cîțu.

Sursele care susțin că documentul nu a fost înregistrat sau discutat sunt citate de TVR, în contextul disputei generate de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, ce susține că raportarea deceselor Covid – 19 ar fi făcută greșit și ar fi diferențe chiar și de mii de cazuri neînregistrate.

Întrebat vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, despre datele prezentate de Vlad Voiculescu privind raportarea greșită a românilor morți de COVID-19, Cîțu a pasat răspunderea către vicepremier.

Îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în ședința de Guvern și public dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul MS, dacă avea cunoștințe de aceste acuzații și nu le-a prezentat și vedem ce s-a întâmplat, să vedem ce soluții a dispus”, a spus Cîțu.

Premierul a precizat că în nicio ședință de Guvern de până nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzații, el spunând că dacă ar fi știut, ar fi luat măsuri.

De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficiențe într-un minister, am luat măsuri. Nu am așteptat să le anunț mai târziu”, a mai spus Cîțu.

Opinia vicepremierului Dan Barna

În replică, Barna susține că a fost informat joi, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități.

Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05.

Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect”, a adăugat Barna.

Acesta a mai spus și că premierul, ca ministru interimar al Sănătății, i-a comunicat că va analiza aceste informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...