Barna: „Ministerul Sănătății verifică posibilele inadvertențe legate de raportarea deceselor Covid – 19”

Modul cum sunt raportate decesele persoanelor care au murit din cauza Covid 19 este cercetat de o echipă a Ministerului Sănătății, încă de joi, susține vicepremierul Dan Barna, ce are în subordine și activitatea acestei instituții. Anunțul vine în urma declarațiilor făcute de fostul ministru, Vlad Voiculescu, ce acuză neconformități.

Cazul a ajuns și în atenția premierului Florin Cîțu, care ocupă și funcția de interimar la conducerea Ministerului Sănătății.

Întrebat vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, despre datele prezentate de Vlad Voiculescu privind raportarea greșită a românilor morți de COVID-19, Cîțu a pasat răspunderea către vicepremier.

„Îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în ședința de Guvern și public dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul MS, dacă avea cunoștințe de aceste acuzații și nu le-a prezentat și vedem ce s-a întâmplat, să vedem ce soluții a dispus”, a spus Cîțu.

Premierul a precizat că în nicio ședință de Guvern de până nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzații, el spunând că dacă ar fi știut, ar fi luat măsuri.

„De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficiențe într-un minister, am luat măsuri. Nu am așteptat să le anunț mai târziu”, a mai spus Cîțu.

Opinia vicepremierului Dan Barna

În replică, Barna susține că a fost informat joi, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități.

„Am solicitat imediat secretarulului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05.

Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect”, a adăugat Barna.

Acesta a mais spus și că premierul, ca ministru interimar al Sănătății, i-a comunicat că va analiza aceste informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole