O nouă subvariantă a Omicron produce îngrijorare în SUA

În Statele Unite, subvarianta Omicron XBB.1.5 este responsabilă de peste 40% din totalul infectărilor. Este o nouă variantă care produce îngrijorare. ”XBB.1.5 ar putea fi noua variantă care trebuie monitorizată … în 2023, a avertizat epidemiologul britanic Tim Spector la începutul anului, pe Twitter.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, această nouă subvariantă a Omicron este responsabilă de peste 40% din cazurile de Covid-19 detectate în Statele Unite.

XBB.1.5 produce îngrijorare și în Franța, unde există teama că această subvariantă ar putea fi la originea unui nou val epidemic.

Citat de presă, epidemiologul american Eric Feigl-Ding subliniază că noua subvariantă ar avea o capaciate mai mare de a se sustrage imunizării. Adică să fie mai infecțioasă comparativ cu celelalte subvariante atât în cazul persoanelor vaccinate, cât și al celor care au trecut deja prin infecție.

Astfel, noua subvariantă reușește să infecteze mai ușor persoane care deja au imunitate, deci și persoane care au fost infectate sau care au fost vaccinate, confirmă pentru ”LCI”, prof. Mircea Sofonea, epidemiolog la PCCEI, Universitatea  Montpellier.

”În plus există o suspiciune de creștere a contagiozității acestei subvariante, care se atașează mai ușor de celulele umane”, mai transmite prof. Sofonea.

Pe Twitter, Yunlong Cao, expert chinez, confirmă că această subvariantă reușește să se prindă de receptorul ACE2 al celulelor umane. Astfel, XBB.1.5 ar putea fi mai transmisibilă comparativ cu celelalte subvariante.

Despre XBB.1.5 știm că este o combinație a două variante ale Omicron deja existente. Este pentru prima dată când o combinare devine atât de prezentă într-o țară occidentală, subliniază Samuel Alizon, director de cercetare la CNRS și specialist în biologie evolutivă, în ”Le Parisien”.

Deocamdată, niciun studiu nu confirmă dacă această subvariantă ar putea fi mai virulentă comparativ cu celelalte. Până acum, în Franța au fost raportate 15 cazuri de infecție cu această subvariantă, transmite ”Sud Ouest”.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...