O nouă terapie contra cancerelor pancreasului și colonului

Publicat: 14 feb. 2024, 17:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O nouă terapie contra cancerelor pancreasului și colonului
Celule canceroase

O echipă de cercetători de la Universitatea din Anvers a pus la punct o nouă terapie celulară, care distruge mecanismul de apărare a tumorilor, a anunțat universitatea într-un comunicat.

Noua terapie ar putea constitui un progres important în lupta contra cancerelor pancreasului și al colonului, transmite presa din Belgia.

Tumorile pancreasului și ale colonului sunt protejate de un ”scut” format dintr-un țesut conjunctiv, care face radioterapie foarte dificilă. Pentru a rezolva această problemă, a fost concepută această nouă terapie. Aceasta este capabilă să distrugă celulele țesutului conjunctiv și celulele canceroase.

Echipa profesorului Evelien Smits a descoperit că țesutul conjunctiv și celulele canceroase erau purtătoare ale unei anumite molecule. Acesta este motivul pentru care, cu sprijinul organizației flamande non-profit ”Kom opt tegen Kanker”, a dezvoltat o nouă terapie celulară, care țintește în mod direct această moleculă.

Celule ucigașe naturale

Această terapie constă în ”celulele ucigașe naturale”, a explicat cercetătoarea Astrid Van den Eynde. ”Aceste celule sunt forțele speciale ale sistemului nostru imunitar. Ele recunosc celulele canceroase și le distrug. Ele constituie, așadar, celulele imunitare alese pentru a lupta contra cancerului.

Cercetătorii au modificat ”celulele ucigașe naturale” în laborator pentru a le face mai eficace contra bolii. ”Noi le-am dotat cu un fel de braț suplimentar”, a adăugat cercetătoarea Astrid Van den Eynde.

Aceste celule pot fi produse în continuare la scară mare, folosind sânge de la donatori sănătoși, ceea ce reduce costul tratamentului.

În perspectivă, această echipă de cercetători și-a propus să testeze noua terapie celulară și în cazul altor tipuri de cancer.