Premiu internațional pentru o debutantă

O scriitoare debutantă olandeză, în vârstă de 29 de ani, a câștigat marele premiu internațional Booker 2020 cu un roman intitulat „The Discomfort of Evening” .

Marieke Lucas Rijneveld a fost desemnată câştigătoarea premiului literar menționat. Tradus din limba olandeză de Michele Hutchison, ”The Discomfort of Evening” este romanul de debut al autoarei olandeze, potrivit DPA.

”The Discomfort of Evening” spune povestea unei fete, Jas, care locuieşte cu familia ei evlavioasă în Olanda rurală. Viața ei e schimbată de un eveniment nefericit. Într-o zi de iarnă, fratele ei mai mare pleacă într-o excursie la patinaj. Supărată că este lăsată singură, ea susţine o pledoarie perversă în faţa lui Dumnezeu. Fratele ei nu se mai întoarce. Durerea copleşeşte locuinţa de la fermă, iar Jas devine martoră la dezintegrarea familiei. Un subiect nu prea comod pentru toată lumea, dar care a cucerit.

O scriitoare debutantă s-a impus în fața a cinci romancieri

Scriitoarea care a uimit cu ”The Discomfort of Evening” s-a impus în faţa altor cinci romane finaliste la acest premiu. Care recompensează cea mai valoroasă operă de ficţiune tradusă în engleză. Premiul include o recompensă financiară în valoare de 50.000 de lire sterline (63.500 de dolari), împărţită în mod egal între autor şi traducător.

International Booker Prize este oferit anual, la alegerea juriului, celei mai bune cărţi scrisă într-o altă limbă, tradusă în engleză şi publicată în Marea Britanie sau Irlanda. Începând din 2016, The International Booker Prize a devenit un premiu acordat anual pentru o singură carte tradusă. Ceremonia de anunţare a câştigătorului era programată iniţial în luna mai, însă a fost amânată din cauza impactului sever al pandemiei de COVID-19 asupra pieţei de carte din Marea Britanie, după cum au anunţat în primăvară organizatorii acestui prestigios trofeu literar. Ceremonia a fost înlocuită în acest an cu un ”eveniment digital”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...