O soluție îndrăzneață de editare a genelor a intrat în teste – apoi a dat peste cel mai straniu obstacol

Publicat: 14 apr. 2024, 06:30, de Radu Caranfil, în Sănătate , ? cititori
O soluție îndrăzneață de editare a genelor a intrat în teste - apoi a dat peste cel mai straniu obstacol

În timp ce editarea genelor este viitorul medicinei, navigarea către acest viitor se dovedește a fi dificilă. Firma de biotehnologie cu sediul în Boston, Verve Therapeutics, a trebuit recent să întrerupă un trial clinic după ce un pacient participant a dezvoltat un efect secundar neașteptat la serul de editare a genelor. Compania afirmă că efectele secundare neintenționate provin de fapt de la sistemul de administrare a medicamentului, mai degrabă decât de la procesul de editare a genelor în sine.

Editarea genelor a fost salutată de unii ca „următoarea generație” în medicină, dar aducerea acelui viitor în realitate ar putea necesita puțin mai multă muncă decât doar să rostești celebrul catchphrase al lui Jean-Luc Picard „make it so” și să accelerezi la viteza luminii. Asta pentru că sistemele de editare a genelor precum CRISPR dau oamenilor de știință o abilitate incredibilă de a manipula genomul într-o locație precisă, dar controlarea rezultatului final al acelei editări poate fi mult mai greu de prezis.

Și compania de biotehnologie cu sediul în Boston, Verve Therapeutics, învață această lecție pe pielea ei. Compania a anunțat recent că suspendă temporar trialurile sale clinice Heart-1, după ce a descoperit efecte secundare neașteptate ale tratamentului său de editare a genelor, cu un ser cunoscut sub numele de VERVE-101. Acesta este proiectat pentru a preveni atacul de cord prin modificarea genei de gestionare a colesterolului, PCSK9.

Dificultăți în realizarea visului medicinii moderne

Trialul clinic Heart-1 continuă să susțină o dovadă de concept pentru editarea bazelor în vivo a genei PCSK9 în ficat”, a declarat CEO-ul companiei, Sekar Kathiresan, într-un comunicat de presă. „Cu toate acestea, la niveluri potențial terapeutice ale VERVE-101, am observat anumite anomalii de laborator asimptomatice, pe care credem că sunt atribuibile sistemului de livrare cu nanoparticule lipidice (LNP).

În ultimii ani, unul dintre obiectivele cele mai mari ale Verve a fost dezvoltarea unei terapii de editare a genelor care să reducă colesterolul – cunoscut pentru a provoca atacuri de cord la persoanele care suferă de hipercolesterolemie. În timp ce colesterolul lipoproteinelor de densitate mare (HDL) este uneori numit „bun”, hipercolesterolemia se ocupă de cel din urmă, cunoscut (previzibil) sub numele de lipoproteine de densitate mică (LDL).

În timp ce arăta rezultate promițătoare atunci când a fost testat pe maimuțe, VERVE-101 a trecut la un trial uman de dimensiuni restrânse, care a întâlnit mai multe obstacole. Anul trecut, un articol din Nature a analizat moartea unui pacient din trial și a concluzionat că a fost rezultatul unei boli cardiace deja avansate. Dar acum serul a dat peste o altă piedică. Un pacient implicat în trial a dezvoltat enzime hepatice „anormale” precum și un număr scăzut de trombocite în sânge, un efect secundar îngrijorător și neașteptat.

Descoperirea medicală va trebui să mai aștepte puțin.

În timp ce amânarea acestei terapii promițătoare de editare a genelor este în mare parte o veste proastă, vine și cu câteva aspecte pozitive. În primul rând, ceilalți cinci pacienți din studiu au observat o scădere semnificativă a producției de colesterol, ceea ce înseamnă că serul părea să aibă efectul său intenționat. În al doilea rând, și poate cel mai important, vina pare să revină modului în care serul este administrat – adică lipidele grase care fac parte din sistemul de livrare LNP – mai degrabă decât tehnicile de editare a genelor în sine.

Planificăm să investigăm mai departe anomalii de laborator observate în trialul clinic Heart-1 pentru a documenta următorii pași pentru VERVE-101”, a declarat Kathiresan într-un comunicat de presă. „În acest moment, prioritizăm inițierea trialului clinic Heart-2 al VERVE-102 datorită proximității sale față de clinică și utilizării unui LNP diferit care incorporază o lipidă ionizabilă.

Rezumând, experimentele de editare a genelor, îndreptate spre reducerea colesterolului pentru prevenirea atacurilor de cord, au fost amânate din cauza efectelor secundare neașteptate ale serului, dar rezultatele inițiale indică eficacitatea tratamentului în scăderea colesterolului.

Editarea genelor este fără îndoială viitorul tratării bolilor genetice, dar va mai trece ceva timp până când medicii vor putea cu adevărat să „facă asta„.