Oamenii de știință avertizează! Iaurtul cu fructe face copiii vulnerabili la boli și infecții

Publicat: 30 iun. 2025, 20:50, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Oamenii de știință avertizează! Iaurtul cu fructe face copiii vulnerabili la boli și infecții

Iaurtul, rezultatul fermentării bacteriene a laptelui, cu un gust acrișor, a fost consumat în stare naturală timp de mii de ani, de la apariția sa în peninsula Anatolia între 3000 și 2000 î.Hr., până în secolul al XX-lea.

Pentru ca iaurtul să aibă un gust mai plăcut pentru cei mici, au început să fie adăugați îndulcitori, iar în anul 1933 a fost brevetat iaurtul cu gem, iar 30 de ani mai târziu, a apărut cel cu fructe.

Un singur iaurt poate apropia copiii de limita maximă zilnică de zahăr

„Producătorii de iaurt au descoperit că majoritatea oamenilor nu era încântată de iaurtul simplu, pentru că este prea acru. Puteau vinde mai mult dacă îl îndulceau”, a mărturisit Marion Nestle, profesor de nutriție, studii alimentare și sănătate publică la Universitatea din New York.

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Obesity, mulți părinți nu sunt conștienți de cantitatea de zahăr pe care o conțin iaurturile cu fructe pe care le consumă copiii lor.

Studiile au demonstrat că unele iaurturi pot conține peste patru cuburi de zahăr, ceea ce înseamnă că un singur iaurt poate apropia copiii de limita maximă zilnică de zahăr. Mai mult, există și producători care compensează lipsa fructelor reale prin adăugarea aromelor artificiale și a conservanților,

De ce este zahărul atât de periculos pentru copii

Pe de altă parte, consumul excesiv de zahăr în timpul adolescenței a fost asociat un risc crescut de obezitate și hipertensiune arterială. Studii recente au arătat, de asemenea, că excesul de zahăr slăbește imunitatea organismului, făcând copiii mai vulnerabili la boli și infecții.

Cu cât consumul de zahăr începe mai devreme la un copil, subliniază oamenii de știință, cu atât este mai greu să renunțe la acest obicei mai târziu în viață. De aceea, o strategie promițătoare pentru reducerea consumului de zahăr la copii este aceea de a-i obișnui cu o alimentație sănătoasă înainte de vârsta de doi ani.

Micuții pot consuma iaurt amestecat cu nuci sau fructe

Oamenii de știință afirmă că micuții de această vârstă „ar trebui să evite consumul de zahăr adăugat, deoarece au nevoie de o dietă bogată în nutrienți și sunt în proces de dezvoltare a preferințelor gustative”.

Vestea bună pentru părinții care caută o opțiune rapidă și ușoară este că iaurtul nu trebuie eliminat din alimentație. Iaurtul simplu conține doar zahăr natural și reprezintă o gustare sănătoasă, de care cei mici se pot bucura.