Obiceiul alimentar care sporește riscul de deces în rândul adulților

Publicat: 19 ian. 2022, 07:00, de Puterea.ro, în Food , ? cititori
Obiceiul alimentar care sporește riscul de deces în rândul adulților

Majoritatea dintre noi consumăm mâncare ultra-procesată, în această categorie fiind incluse chipsurile de cartofi cu arome și cerealele cu zahăr. Un nou studiu citat de EatThis, NotThat arată că alimentele ultra-procesate consumate zilnic sunt extrem de nesănătoase. S-a demonstrat că riscul de deces în rândul adulților crește considerabil din cauza acestor alimente.

Meta-analiza publicată în această lună în revista „Nutrients” a preluat date de la peste 200.000 de adulți și a comparat informațiile din dietele lor cu indicii de mortalitate. Conform rezultatelor, cu cât mai mare este procentajul alimentelor ultra-procesate în aportul caloric pentru fiecare individ, cu atât crește riscul de deces din orice cauză, din boli cardiovasculare și alte probleme ale inimii.

„Este cu adevărat interesant să vezi noi studii ca acesta, care leagă dieta de sănătate; chiar trebuie să facem cât mai mulți oameni conștienți de aceasta(…)Vreau să punctez că autorii încheie declarând că noi studii experimentale sunt necesare ca să înțelegem mai bine concluzii clare despre alimentele ulra- procesate, despre cum și cât de mult afectează sănătatea oamenilor în timp”, spune nutriționista Ginger Hultin, autoare de cărți de specialitate.

Sunt încă multe detalii pe care oamenii de știință nu le cunosc. Un lucru este cert: dacă la prânz serviți un sendviș de la fast-food-ul favorit asta nu înseamnă că veți muri mai devreme. Există însă un risc pentru cei care mănâncă regulat alimente ultra-procesate.

 „Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult la modul de interpretare al acestui studiu este că oamenii pot crede că, dacă se întâmplă să mănânce alimente ultra-procesate, moartea este aproape – nu asta spune studiul(….)Nu există un anumit aliment care să susțină sau să ruineze o dietă. Obiceiurile alimentare generale sunt cele pe care trebuie să ne concentrăm”, avertizează Hultin.