OCDE îşi deschide porțile pentru România: Avizul formal, confirmat!

Publicat: 01 mart. 2024, 09:29, de Vasile Bahrim, în Ultimă oră , ? cititori
OCDE îşi deschide porțile pentru România: Avizul formal, confirmat!

România a obținut Avizul Formal pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), marcând un pas important în realizarea a două obiective strategice de politică externă: integrarea în spațiul Schengen și aderarea la OCDE.

„A fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva dintre avantaje”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget obține astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE. România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanțelor la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă”, precizează instituția, printr-un comunicat.

Reformele din România au impresionat în ceea ce privește guvernanța bugetară. Ministerul a evidențiat eforturile de a se alinia la standardele OCDE, de la eficientizarea cheltuielilor la supravegherea procesului bugetar.

Progresele țării se măsoară în raport cu patru principii cheie: eficientizarea cheltuielilor publice, capacitatea de a gestiona provocările bugetare, transparența și responsabilitatea cheltuielilor, precum și supravegherea bugetară eficientă.

Acest angajament pentru OCDE reflectă dorința României de a avansa și de a se integra în comunitatea economică globală.