Olanda, despăgubiri pentru România: 5.7 milioane de euro pentru tezaurul dacic furat
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Coiful-de-la-Cotofenesti.jpg)
Patru obiecte de patrimoniu, inclusiv Coiful de la Coțofenești, au fost sustrase în urma unui jaf cu explozibili. Compania de asigurări urmează să achite despăgubirea. Procedurile de despăgubire pentru tezaurul dacic furat din Olanda au fost oficial demarate, iar România urmează să încaseze 5,7 milioane de euro, valoarea totală asigurată pentru cele patru bunuri de patrimoniu furate în luna ianuarie din Muzeul Drents.
România, despăgubiri pentru tezaurul dacic furat
Obiectele furate — printre care se numără celebra piesă Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur — erau împrumutate oficial de la Muzeul Național de Istorie a României. Potrivit muzeului, „responsabilitatea acordării despăgubirii revine companiei de asigurări care a emis polița de asigurare aferentă bunurilor culturale incluse în expoziție”.
Instituția precizează că procedurile sunt în desfășurare, dar „nu poate fi avansată o estimare precisă privind data finalizării procedurii de plată a despăgubirii”.
Suma urmează să fie virată într-un cont al Muzeului Național de Istorie, apoi transferată într-un cont gestionat de Ministerul Finanțelor, în conformitate cu reglementările legale. Dacă artefactele vor fi recuperate, „statul român are obligația legală de a restitui companiei de asigurări despăgubirea încasată”, menționează comunicatul.
„Procedura privind compensarea financiară a prejudiciului rezultat în urma furtului celor patru bunuri aparținând patrimoniului cultural național al României, expuse în cadrul Muzeului Drents, se desfășoară în conformitate cu prevederile standard aplicabile înasemenea situații, care sunt întotdeauna indicate în asigurările pentru bunurile incluse în expoziții.
Conform acestor reglementări, responsabilitatea acordării despăgubirii revine companiei de asigurări care a emis polița de asigurare aferentă bunurilor culturale incluseîn expoziție.
Muzeul Național de Istorie a României confirmă că procedurile necesare au fost deja inițiate, aflându-se în permanent contact cu compania de asigurări, iar procesul de despăgubire se desfășoară în conformitate cu etapele legale și contractuale prevăzute”, transmite instituția.
Ancheta în Olanda continuă. Legături cu lumea interlopă românească?
Furtul, care a avut loc în luna ianuarie 2025, a fost executat cu explozibili, iar hoții au spart vitrinele din Muzeul Drents pentru a sustrage cele patru obiecte de aur. Ipotezele inițiale ale presei olandeze indicau o posibilă comandă venită din partea unei rețele de crimă organizată românească, care ar fi dorit să folosească artefactele drept monedă de schimb pentru eliberarea unui condamnat.
Această ipoteză, însă, nu se mai regăsește în rechizitoriul oficial al anchetatorilor olandezi. Cu toate acestea, RTL Nieuws relata că polițiști sub acoperire au intrat în contact cu fratele unuia dintre suspecți, oferindu-i sume importante de bani pentru informații. Suspectul ar fi susținut că obiectele „există și nu au fost topite”, dar nu a oferit detalii despre locație.