OMS anunță vestea cea bună: o boală deosebit de gravă a fost eradicată

Publicat: 26 aug. 2020, 20:02, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
OMS anunță vestea cea bună: o boală deosebit de gravă a fost eradicată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat faptul că pe continentul african nu mai există poliovirus sălbatic, prin urmare poliomielita, boala pe care o declanșează acest virus, a fost eradicată.

Aceasta la patru ani după raportarea ultimelor cazuri de poliomielită în nord-estul Nigeriei. „Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi” . Astfel a transmis OMS într-un comunicat. Vestea bună reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial, relatează AFP.

Volum uriaș de muncă

Anunţul oficial, prin videoconferinţă, a fost făcut de directorul general al OMS – etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Alături de directorul regional al OMS pentru Africa – Matshidiso Moeti, şi doi miliardari şi filantropi celebri – nigerianul Aliko Dangote şi americanul Bill Gates. Au fost făcute importante eforturi financiare pentru eradicare: 19 miliarde de dolari în 30 de ani. Și a fost nevoie de un volum uriaş de muncă alături de liderii tradiţionali şi religioşi pentru a convinge populaţia nigeriană să îşi vaccineze copiii. Apariţia în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranţele legate de eradicarea bolii. În 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno din nord-estul ţării, focar al insurecţiei jihadiste. În zonele parţial accesibile, campaniile de vaccinare au fost realizate sub protecţia armatei. Și a miliţiilor de autoapărare, potrivit agerpres.ro. Conform OMS, în prezent se estimează că doar 30.000 de copii nigerieni sunt în continuare „inaccesibili” la vaccinare. Reprezentând o cifră prea scăzută pentru a asigura o transmitere epidemică a virusului, potrivit experţilor medicali.

Doar două țări din lume mai au infectări

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă. Care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă. Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin. Însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

În 1988, OMS a raportat 350.000 de cazuri în lumea întreagă. Și, apoi, în 1996, peste 70.000 de cazuri doar în Africa. Doar două ţări din lume mai numără, în prezent, infecţii cauzate de poliovirusul sălbatic: Afganistan (29 de cazuri în 2020) şi Pakistan (58 de cazuri).