OMS este îngrijorată de o posibilă revenire a meningitei tip A

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de riscul reapariției meningitei odată cu apropierea sezonului când infecțiile sunt mai frecvente, respectiv începând cu luna ianuarie, transmite RFI.

În timp ce meningita de tip A a fost aproape eradicată, din cauza pandemiei Covid-19 care a perturbat deplasările și campaniile de vaccinare între 2020 și 2021, aproximativ 50 de milioane de copii de pe continentul african nu au mai putut fi vaccinați contra acestei forme de boală care poate provoca leziuni cerebrale și chiar decesul.

În multe țări, acțiunile de prevenție, depistare și monitorizare a focarelor de infecție, pilonii sănătății publice, contra meningitei au fost reduse la jumătate, în 2020 comparativ cu 2019, constată OMS pe baza rapoartelor transmise de țările membre.

Deși s-a înregistrat o ameliorare în 2021, totuși OMS a cerut statelor în cauză să-și intensifice rapid măsurile de prevenție.

Învingerea meningitei de tip A reprezintă una din marile victorii medicale în Africa. Niciun caz nu a mai fost detectat pe acest continent în ultimii cinci ani. Dar, pentru că pandemia de Covid a întârziat vaccinarea a peste 50 de milioane de copii, există un risc major ca acest progres să fie pierdut, transmite dr. Matshidiso Moeti, directoarea generală a OMS pentru Africa.

Meningita de origine virală sau bacteriană este o inflamație a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării. Meningele are rolul de a proteja creierul împotriva expunerii la agenții externi.

În 1996, pe continentul african, o epidemie de meningită de tip A a ucis 250.000 de persoane, din care 25.000 în câteva luni.

Țărilor cu risc, de pe centura geografică dintre Senegal, în vest, până în Etiopia, în est, OMS le cere intensificarea programelor de prevenție și vaccinare.

Potrivit OMS, lupta contra meningitei presupune o sumă de un miliard și jumătate de dolari pentru următorii opt ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...